≫ 

Najpoznatiji lek za krvni pritisak može da izazove rak i povlači se iz prodaje

FDA još uvek pregleda ove proizvode, ali u međuvremenu su se tri velike farmaceutske kompanije složile da prestanu sa prodajom određenih lekova

  • 3

Američka asocijacija za hranu i lekove (FDA) je stavila visok nivo upozorenja na lekove za regulaciju krvnog pritiska, nakon što je otkriveno da je nekoliko lekova napravljenih u Kini sadržavalo mogući karcinogen. FDA još uvek pregleda ove proizvode, ali u međuvremenu su se tri kompanije sa sedištem u SAD složile da prestanu sa prodajom određenih lekova koji sadrže valsartan, sastojak koji se obično koristi za lečenje visokog krvnog pritiska i srčane insuficijencije.

Hiljade turista je izglasalo: Ovo je najbolje ostrvo u Evropi (FOTO)

- Pažljivo smo procenili lekove koji sadrže valsartan koji se prodaju u Sjedinjenim Državama i otkrili smo da valsartan koji prodaju ova specifična preduzeća ne ispunjava naše bezbednosne standarde. Zato smo od tih kompanija tražili da zaštite svoje pacijente. - rekla je Dženet Vudkok, direktor FDA centra za procenu lekova.

Da bi bili jasni, nisu svi proizvodi koji sadrže valsartan kancerogeni, upozorenje se odnosi samo za one za koje je utvrđeno da sadrže N-nitrosodimethilamine (NDMA), a koje Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) klasifikuje kao verovatne karcinogene za ljude. Ono što je interesantno je da je svaki od kontaminiranih proizvoda napravila ista kineska kompanija "Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd."

Foto: Pixabay.com / FDA je stavila visok nivo upozorenja na lekove za regulaciju krvnog pritiska

FDA upozorava pacijente koji uzimaju valsartan da obrate pažnju na to koja kompanija je proizvela lek koji upotrebljavaju. Agencija savetuje pacijente da provere u apoteci da li je njihov lek povučen iz upotrebe. Za većinu pacijenata, valsartan je lek koji ih drži u životu, a prestanak uzimanja propisane terapije nije dozvoljena opcija. U ovim slučajevima, FDA savetuje pacijentima da nastave uzimanje leka dok im lekar ne nađe adekvatnu zamenu.

- FDA je posvećena održavanju zlatnog standarda za sigurnost i efikasnost, što podrazumeva da moramo da uložimo napore kako bismo osigurali kvalitet lekova i siguran način na koji su proizvedeni. Kada identifikujemo propuste u kvalitetu lekova i probleme sa njihovom proizvodnjom, pogotovo ako imaju potencijal da stvore rizik za pacijente, posvećeni smo preduzimanju brze akcije kako bismo upozorili javnost i pomogli u uklanjanju tih proizvoda sa tržišta. - rekao je Skot Gotlib, zastupnik FDA.

Foto-ilustracija: Profimedia / Kompromitovani lek je napravljen u Kini

Čini se da je brza reakcija FDA izazvala čitavo pitanje o tome kako SAD može osigurati sigurnost uvezenih lekova u budućnosti. FDA je uverila javnost da istražuje nivoe NDMA u uvezenim proizvodima i da istražuje mere koje u budućnosti mogu smanjiti ili eliminisati nečiste serije.

- Dok tražimo uklanjanje određenih lekova, naš tim za smanjenje narkotika takođe teži tome da osigura da terapeutske potrebe pacijenata budu ispunjene uz adekvatno snabdevanje nekontaminiranim lekovima. - rekao je Gotlib.

Foto: Pixabay.com / Pacijenti se savetuju da provere u apoteci da li je njihov lek povučen iz upotrebe

Neki zdravstveni stručnjaci su zabrinuti da je ovaj problem van kontrole. Hari Lever, kardiolog na klinici u Klivlendu izražava svoju lekarsku zabrinutost.

- To nije samo valsartan. Postaje mi veoma teško da pišem recepte. Postoji toliko lekova koji dolaze iz Indije i Kine, a kompanije kupuju i prodaju jedna drugu, da više ni ne znate šta je šta.- rekao je Lever.

Foto: Pixabay.com / FDA savetuje pacijentima da nastave uzimanje leka dok im lekar ne nađe adekvatnu zamenu

VIDEO Upotreba antibiotika za proizvodnju mesa, preti velikom smrtnošću ljudi:

(Telegraf.rs / Izvor: sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    17. jul 2018 | 18:02

    Sve pa i pritisak su napravljene bolesti da bi se prodavale hiljade tona lekova po celom svetu.Covecanstvu bi bilo bolje bez farmaceuta!

  • vesna

    17. jul 2018 | 21:57

    Prodace se u Srbiji ,nece se baciti na nasem trzistu sav otpad zavrsi.

  • pera

    18. jul 2018 | 09:17

    Američki specijalni trgovinski rat protiv NR Kine izveden preko Farmako-narko mafije! Baš u vreme Trampovih trgovinskih blokada. To ne bi proguao ni "pas s` maslom"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA