Otkriveno zašto rane u ustima zarastaju i do 10 puta brže

Jeste li se nekada ujeli dok ste žvakali hranu i primetili da vam je rana brzo zarasla

  • 0

Povrede unutar usta brže zarastaju jer se tkivo u ustima konstantno brzo oporavlja i regeneriše, kažu istraživači.

Kako vam miriše iz usta? To može da otkrije jednu od ovih 9 opakih bolesti

Rane u ustima se tako dobro regenerišu da uopšte ne ostavljaju ožiljke u tkivu, što je naučnike navelo da se pozabave ovim procesom ne bi li utvrdili o čemu se radi i kako bi to primenili na tretman zarastanja rana i na drugim delovima tela. U ustima su otkriveni proteini koji smanjuju upale i pokreću ćelije koje su neophodne da se rana zatvori. Povećanjem ovog proteina u koži miševa, došlo je do bržeg zarastanja rana.

Rane u ustima zarastaju mnogo brže nego one na površini kože. Foto: Pixabay.com

Dok rane na rukama zaceljuju 0,1 milimetar dnevno dotle u ustima zaceljuju 0,3 milimentara dnevno što je dva puta brže. Ovi proteini utiču na brzinu zaceljivanja, pa rane u ustima zaceljuju za 6 dana bez ožiljka, dok one na rukama zaceljuju duže od dve nedelje. Naučnici tvrde da usta možda kriju tajnu kako da se ubrza zaceljivanje na celom telu povećanjem koncentracije ovih proteina.

Rane brzo zaceljuju zbog proteina koji se nalazi u ustima. Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Jedni tvrde da hidrirane membrane na telu brže zaceljuju od suvih površina, a slično je i kod nas jer vodimo poreklo od podvodnih vrsta. Ukoliko se javi neka rana u ustima izbegavajte hranu koaj je začinjena, slana ili kisela, gruba i hrskava, ne žvaćite žvakaće gume i ne koristite paste za zube koje imaju sodium lauril sulfat. Koristite meke četkice za zube, hladne napitke pijte na slamčicu i hranite se zdravo kako bi rane brzo zarasle i sprečite da se ponovo jave.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA