≫ 

Ako se plašite cepanja tokom porođaja, ova tehnika će vam pomoći da se to ne dogodi (VIDEO)

Mnoge žene, a u poslednje vreme i sve više njih iz sveta poznatih, priča otvoreno o onoj ne tako lepoj strani porođaja

  • 1

Tema o cepanju tokom porođaja je nešto što se izbegava i o tome se zna jako malo jer žene koje su imale porođaj nerado se sećaju momenta kada ih beba pocepa kako bi izašla iz materice.

Ovakav porođaj manje boli i smanjuje rizik od komplikacija

U slučajevima kada je upotreba epistomije, hiruškog reza koji se napravi kako bi se vagina lepo otvorila tokom porođaja, kao pomoć pri komplikovanom porođaju i sprečavanje cepanja tkiva, bila zabranjena stopa spontanog cepanja zabeležena je u proseku od 53 do 79 odsto slučajeva. Na svu sreću postoji praksa koja se zove perinealna masaža koja može da spreči šanse od cepanja kod prvorotkinja, ali je mali broj trudnica primenjuje.

Trudnice ovom masažom mogu sebi da olakšaju porođaj. Foto: Pixabay.com

Iako su mišljenja lekara o tome koliko ova masaža pomaže u sprečavanju cepanja podeljena, postoji dokaz da su porodilje koje su praktikovale ovu masažu imale 10 odsto manje šansi da pretrpe cepanje koje bi zahtevalo ušivanje, a 16 odsto manje šanse da im se izvodi epistomija.

Kako bi pravilno izveli masažu, trudnice i njihovi partneri treba da namažu lubrikantom palac i kažiprst i njima iđu nekoliko centimetara u vaginu i vrše lagani pritisak. Eksperti savetuju da se vrši lagani pritisak na dole dva minuta i onda po dva minuta u svaku stranu. Ni u kakvom slučaju žena ne sme da koristi neki drugi predmet do samo prste. Kako se pravilno izvodi možete da vidite na snimku objavljenom na YouTube.

Ovu masažu trebate da izvodite svakoga dana po 10 minuta, 3 do 4 puta nedeljno sa početkom oko 35. nedelje kako biste smanjili šanse od cepanja tokom porođaja.

- Ukoliko se ova masaža izvodi ranije može da dođe do prevremenog porođaja usled kontrakcije mišića i otpuštanja hormona. Nije zabeleženo da su masaže dale rezultata ukoliko se izvode pre 6. nedelje pred porođaj. Imajte na umu da su neprijatnosti od golicanja normalne, ali ne i osećaj peckanja i upale, rekla je medicinska sestra Princes Lok.

Za masažu koristite ulje sa vitaminom E, kokosovo ulje, bademovo ulje ili neko ulje za spremanje hrane poput maslinovog ulja. Koristite slobodno i lubrikant na bazi vode.

Vaginalni porođaj kod prvorotki može da bude veoma komplikovan i bolan. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Iako perinealna masaža može da spreči cepanje, ona definitivno nije za svakoga. Sve dok želite da rodite dete vaginalno, ova masaža je odlična ideja za vas. Ali i ukoliko planirate carski rez ili epidural možete da izvodite ovu masažu jer nikad se ne zna kako će se stvari odvijati.

- Učestala zabluda je da sve trudnice treba da izvode perinealnu masažu i da ukoliko je rade neće imati uopšte rizik od cepanja tokom porođaja. Opet, perinealna masaža može da ima neke koristi ali samo kod majki koje rađaju vaginalno po prvi put, objasnila je medicinska sestra.

(Telegraf.rs/popsugar.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA