≫ 

Ove fotografije pokazuju kako je potrebno da trčite ako želite da izbegnete povrede

U pokušaju da smanje broj povreda koje nastaju tokom trčanja, istraživači su objavili dva kompleta fotografija koji pokazuju "pravilan" stil trčanja

  • 0

Ako ne znate tačan stil trčanja koji će smanjiti broj vaših povreda, niste sami. Naučnici su rešili da odgovore na očajne pozive miliona atletičara, dajući im uputstva kako tačno treba da trče. U pokušaju da smanje broj povreda koje nastaju tokom trčanja, istraživači su objavili dva kompleta fotografija koji pokazuju pravilan stil trčanja.

Top 5 najboljih namirnica koje drastično smanjuju bolove od artritisa

Na obe slike, se nalazi po jedan atletičar sa savršenom tehnikom, i jedan koji ima više šanse da se povredi zbog svog stila. Istraživači na klinici "Running Performance Clinics" u Salfordu su koristili 3D infracrvene kamere kako bi analizirali stil trčanja 72 atletičara. Svi volonteri su imali uobičajene pritužbe, od patelofemornog bola (trkačkog kolena) do sindroma medijalnog tibijalnog stresa (bola potkolenice).

Da bi otkrili idealnu tehniku, oni su upoređivali te stilove sa 36 atletiičara koji nikada nisu bili povređeni tokom trčanja.

Naučnici, koje je predvodio dr Kris Bramah, su pronašli niz "zajedničkih biomehaničkih obrazaca" među onima koji su bili povređeni. Ti obrasci su uključivali izduženu nogu, visoki ugao stopala na početnom koraku i veći prednji nagib.

 

Ali, obrazac koji je najjače povezan sa povredom je bilo spuštanje karlice sa strane, odnosno kada je jedan kuk viši od drugog na svakom koraku. Dr Bramah i njegove kolege su pronašli da se za svaki 1 stepen povećanja karlične neravnoteže, povećava šansa za povredu od 80 odsto.

- Ove povrede su neke od najčešćih povreda koje atletičare izbacuju iz trke. Ono što smo želeli da uradimo sa ovom studijom je da identifikujemo da li postoje aspekti trčanja i tehnike koje mogu doprineti ovim povredama. Ako je tako, možemo se nadati da će ove informacije biti korisene atletičarima da bi se manje povređivali. - kaže dr Bramah.

Saznanja o povredama, dr Bramaha i njegovog tima, su objavljena u "Američkom časopisu sportske medicine". Podaci procenjuju da u Britaniji ima oko dva miliona rekreativnih atletičara, od kojih se svake godine polovina njih povredi. Istraživači sada istražuju moguća rešenja za povećanje stepena kukova, kako bi se smanjio rizik od povreda.

Istraživači istražuju moguća rešenja za povećanje stepena kukova, kako bi se smanjio rizik od povreda Foto: Pixabay.com

VIDEO: Crna mamba! Trening zanosne švedske skakačice u dalj ostavlja bez daha

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA