≫ 

Prave haos u stomaku: Ove namirnice nikako nemojte jesti zajedno

Nije tačno da kafa pomaže kpod mamurluka, a ni da marmeladu treba mazati na vruć hleb

  • 3

Ujutro tost s marmeladom, uveče sočni burger s ledenim pivom - zvuči slasno, ali nije ni čudo što vas muči varenje.  Ono što zvuči slasno, može biti štetno za naše telo.

Na svetu postoje samo dve vrste ljudi: Oni koji piju čorbu od kiselih krastavčića i oni koji je bacaju, a evo koji od njih su u pravu

To da postoje neke namirnice koje ni u kom slučaju ne treba kombinovati,  jer im se ukusi ne slažu je jasna stvar. Ali, neke koje se po ukusima slažu, svojom kombinacijom mogu napraviti pravu havariju u organizmu.

Ove namirnice nikad nemojte jesti zajedno

1. Salata i bezmasni dresing

Ova kombinacija zvuči malo kalorijski, ali i sprečava telo da iskoristi vredne vitamine iz salate. Mnogim namirnicama trebaju masnoću da telo može "da izvuče" i iskoristi vitamine iz njih.

Mnogim namirnicama trebaju masnoću da telo može "da izvuče" i iskoristi vitamine iz njih Foto: Pixabay.com

2. Beli hleb i marmelada

Za mnoge je klasičan doručak i dobar početak dana hleb s marmeladom. Međutim, ta kombinacija spada među one koje treba izbegavati. Jednostavni ugljeni hidrati koji se nalaze i u marmeladi i hlebu će naglo lansirati  šećer u krvi, pa ih onda u isto toliko brzo strmoglaviti. Posledice? Napad gladi i umora. Alternativa za beli hleb je integralni - duže će vas zasititi.

Za mnoge je klasičan doručak i dobar početak dana hleb s marmeladom Foto: Pixabay.com

3. Hambururger i pivo

Na prvi pogled, savršena kombinacija. Međutim, to nije tako. Telo najpre razgrađuje alkohol, a potom masnoće, pa masnoće direktno završe u bokovima ili na trbuhu. A spora i mukotrpna probava s kojim se telo pritom bori nije ni baš neki prijatan osećaj. Alternativa za pivo je čaša vode.

Pivo ne treba piti uz hamgurgere Foto: Pixabay.com

4. Alkohol i kofein

Mnogi veruju da kafa (ili neki drugi napitak koji sadrži kofein) pomaže kod mamurluka. To nije tačno! Kofein ublažava sedativno delovanje alkohola, ali pogoršava rad mozga. Uz kofein ćete se osećati manje pijano nego što jeste,što nije dobro, posebno ako treba da vozite automobil. Bolje je popiti vodu ili čaj.

Kofein ublažava sedativno delovanje alkohola, ali pogoršava rad mozga Foto: Pixabay.com

5. Crni čaj i mleko

Ono što je za Engleze obavezno, za telo je kombinacija koja nema nikakvih dobrih zdravstvenih dejstava. Naprotiv, mleko smanjuje protivupalno delovanje crnog čaja. Mlečne belančevine vezuu za sebe antioksidanse i tako sprečavaju njihovu apsorpciju. Kofein iz čaja sprečava apsorpciju kalcijuma. Bolje je staviti malo limunovog soka u ča, da bi telo bolje iskoristilo antioksidanse.

Mleko smanjuje protivupalno delovanje čaja Foto: Pixabay.com

6. Paradajz i krastavac

Ove namirnice su omiljene u salatama, ali ih bolje ne konzumirajte zajedno. Istraživanja su pokazala da kombinacija te sve vrste povrća može poremetiti biohemijske reakcije u telu. Što može dovesti do toga da se te namirnice ne probave do kraja.

Kombinacija paradajza i krastavca može poremetiti biohemijske reakcije u telu Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: miss7.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA