≫ 

Dobro pazite šta jedete: 6 veštačkih zaslađivača koji su stvarno otrovni za naša creva

Osim bezalkoholnih i sportskih pića, ove hemikalije se naleze u hlebu, začinima, jogurtima i namirnicama na kojima piše da imaju "smanjeni nivo šećera"

  • 1

Dijetalna pića su često najbolji izbor za one koji pokušavaju da smanje količinu kalorija ili količinu šećera, ali novi dokazi dodatno utiču na ideju da su veštački zaslađivači u njima i u drugim namirnicama loši za naše zdravlje.

Ovo je 7 najčešćih uzroka požara u kućama

Kako? Creva postaju oštećena otrovima koji se oslobađaju kada se zaslađivači zagrevaju. Istraživači sa Tehnološkog univerziteta u Singapuru i sa izraelskog Ben-Gurion Univerziteta su sproveli eksperiment u kom su izložili crevne bakterije različitim veštačkim zaslađivačima.

Aspartam, sukraloza, saharin, neotam, admanam, aksulfamski kalijum-k su pomešani sa bioluminiscencijalnim bakterijama koje se "pale" kada se detektuju toksini. Tokom eksperimenta je otkrivena toksičnost, a kako je povećana količina zaslađivača, tako da su nivoi toksina postajali viši.

Creva postaju oštećena otrovima koji se oslobađaju kada se zaslađivači zagrevaju Foto: Pixabay.com

Zdrava flora creva je važna ne samo zbog dobrog funkcionisanja digestivnog trakta, već je povezana i sa imunitetom, funkcijom mozga, metabolizmom, apsorpcijom hranljivih materija i regulacijom hormona. Studija, objavljena u časopisu "Molecules", je otkrila da su određeni vitalni geni smanjeni u crevima kada je prisutan jedan ili više zaslađivača.

Kako je zahvaćen čitav digestivni trakt, to dokazuje da bi unos prehrambenih proizvoda sa ovim zaslađivačima mogao biti odgovoran za određeni broj bolesti, a da ljudi možda toga nisu svesni. Osim bezalkoholnih i sportskih pića, takve hemikalije se naleze u hlebu, začinima, jogurtima i mnogim stvarima na kojima piše da imaju "smanjeni nivo šećera" ili da su "bez šećera".

Ako razmišljate o tome da prirodne šećere zamenite za ove veštačke, možda je vreme da ponovo razmislite.

Štetne materije iz zaslađivača se nalaze i u namirnicama na kojima piše da su "bez šećera" Foto: Pixabay.com

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj SPORT vodi u BOLESTI

(Telegraf.rs / Izvor: tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bern

    7. oktobar 2018 | 11:01

    Za jedne su sintetički šećeri dobri kao zamena za šećer a za druge otrovi pa kome i šta da verujemo,možda bi trebale neutralne studije da stvore istinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA