Zahvat koji joj je spasio život uništio joj je želju za seksom: "Da sam znala da će ovo da mi se desi, ne bih išla na operaciju"

Procedura koja spašava živote ostavlja teške neželjene posledice

  • 0

Kada Papa test pokaže promene na grliću materice treba reagovati brzo i na pravi način jer to može da vas košta života.

Ovaj veoma važan test žene izbegavaju jer misle da je bolan, a može bukvalno da im spase život

Kada je Papa test pokazao promene, Olivija Gudman (27) nije preispitivala odluku lekara da se uradi Loop electrical excision procedure ili LEEP, medicinska tehnika novije laserske tehnike. Nakon zahvata ona je imala krvarenje na koje je bila upozorena da je moguće.

Papa test može da vam spasi život. Foto: Profimedia.com

- Pored toga sam osećala potpuni gubitak želje za seksom. Onda sam se jedno veče setila da proguglam LEEP i seksualna želja i našla sam gomilu sličnih priča drugih žena. Počela sam da paničim. Da sam znala da procedura može da dovede do toga nikada se ne bih podvrgnula zahvatu, rekla je ona.

LEEP je odličan tretman za žene kojima Papa test pokaže povećan nivo cervikalne displazije, što znači da na cerviksu postoje lezije koje mogu da prerastu u kancer. Postoje tri vrste displazije od kojih su prve dve samo one koje se prate. Ukoliko lekar proceni da je situacija ozbiljna onda se preporučuje LEEP.

LEEP je postupak u kome se koristi specijalni elektrohirurški nož u obliku omče (loop). Najčešće se ovaj postupak koristi pri uklanjanju abnormalnih izraštaja na grliću otkrivenih kolposkopijom ili skirning testom. Takve promene obično nisu maligne, ali je bitno odstraniti ih i poslati na histopatološku analizu, čime se sprečava mogućnost eventualne maligne alteracije. U ovom postupku su komplikacije ređe nego u konizaciji.

Odlazak kod ginekologa nije prijatan, ali ne treba da vas spreči da brinete o svom zdravlju. Foto: Profimedia/Alamy

Većina žena se dobro oporavi od procedure. Iako se procedura ocenjuje kao sigurna postoje izvesni rizici. Povećan je rizik od preranog porođaja, niste težine bebe na rođenju, pobačaj u drugom tromesečju i suženje cerviksa što dovodi do bolnih menstruacija.

Lekari predstavljaju ovu proceduru kao neku koja ima par rizika, pa su često pacijentkinje šokirane kada saznaju kako ona utiče na seksualnu želju. Dolazi do potpunog gubitka libida, bola tokom predigre i nemogućnosti da dožive orgazam, a njihovi lekari su im rekli da to nije zbg LEEP-a. Njihova seksualna želja koja je nestala pripisuje se nekom razlogu koji je u njihovoj glavi ili ga uzrokuje nešto drugo.

Neki lekari su se u dugogodišnjoj praksi susreli sa mnogo pacijentkinja koje su posle LEEP procedure osetile da više nemaju seksualnu želju. Prosto je nemoguće očekivati da procedura koja se izvodi tako što se dodiruje materica, cerviks i G tačka prođe bez nekih šposledica po seksualni život. Doktori moraju da budu iskreni sa pacijentkinjama i predoče im sve mogućnosti i šta procedura može da im uradi.

(Telegraf.rs/tonic.vice.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA