≫ 

"Menopauza mi je uništavala brak. Onda je jednog dana nešto kliknulo i više nisam bila ista žena"

Zbog naglog smanjenja funkcije jajnika i značajno smanjenog lučenja polnih hormona dolazi do trajnog prestanka menstruacije

  • 3

Menopauza predstavlja prekretnicu u životu svake žene, a kada nastupi većina njih se nađe u čudu i budu potpuno nespremne da se sa time bore.

Muška menopauza je stvarna: Loš seks i učestalo mokrenje nisu jedino što vas očekuje

Isto se desilo i Jovani koja je sa 48 godina počela da primećuje simptome menopauze, a onda je sa 52 u potpunosti prestala da dobija menstruaciju i zvanično ušla u menopauzu.

- Kao devojka mrzela sam i sebe i ceo svet kada dobijem menstruaciju. Bol u stomaku, bubuljice, grčevi i plakanje svakog meseca, pa da čovek poludi. Onda sam se udala, rodile prvo dete pa dve godine kasnije i drugo. Ciklus mi je postao redovan, trajalo je 3 do 5 dana i manje je bolelo.

Menstruacija je mnogim ženama noćna mora. Foto: Shutterstock

Čini mi se da se posle porođaja sve popravilo, baš onako kako mi je doktorka i rekla kada sam bila mlađa. Veoma sam odgovorna prema svom zdravlju i redovno idem na preglede kod ginekologa. Kako dosta vremena posvbećujem sebi sada kada su deca velika, nisam mogla da ne primetim neke promene.

Tu negde oko 45. godine počele su promene u trajanju ciklusa. Menstruacija je promenila dužinu trajanja, ali i obilnost. Oko 48. godine poremetili su se dani kada sam dobijala. Nekad bih dobila 21. dana, nekad 28, a bilo je i dana kada je kasnilo po mesec dana. Svaki put kad bih dobila bila sam zahvalna što još uvek dobijam. Ironija života!

Znala sam da nisam trudna, a onda su se pojavili i drugi simptomi: često buđenje noću, smanjena želja za seksom, razdražljivost i depresija. Uhvatila bih sebe kako plačem i u isto vreme tražim razlog za to. Plakala bih ako suprug dođe s posla i ne poljubi me, a svako grubo zatvaranje vrata bilo je povod za svađu.

Simptomi u menopauzi nisu laki za podneti. Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Kada sam u 51 godini primetila da nisam dobila treći mesec zaredom, otišla sam kod ginekologa. Pored svega toga, ukazala mi je na to da mi je koža lošija, kosa ređa, a nokti kraći. Došla sam kući u još gorem stanju nego što sam otišla. Depresija je trajala nedeljama, jer nisam mogla da se pomirim sa tim da mi vaga pokazuje 65 kilograma iako sam celog života imala manje od 60, da nijedna finija haljina više ne odgovara mom obimu, da su bore sve vidljivije, a kosa mora da se krati.

Život baš ne mazi nas žene. I onda je jednog dana nešto kliknulo. Ćerka me je odvela u šoping i nagovorila da kupim par novih stvari koje "nisu za babe", kako je ona rekla. Upoznala sam se sa svojim telom i bila spreman da mu pomognem. Počeka sam da pijem vitamine za žene u menopauzi, da koristim kreme koje su za moje godine, ali i sredstva za kosu koja su joj vratila život.

Kratka kosa ne mora da bude dosadna. Foto: print skrin Instagram / totallymeta

Shvatila sam da se sve da rešiti, samo ako imate volje. Kilaža je počela da pada onog momenta kada sam prestala da jedem kao da mi je 25, i kada sam ubacila više svežeg voća i povrća. Vežbam dva puta nedeljno i svakog dana šetam psa po nekoliko puta. Za sada je dovoljno. Lekar kaže da sam u menopauzi, a ja se više ne osećam tako.

Umesto da sedim i sažaljevam sebe rešila sam da se posvetim sebi i porodici. Deca su već velika, ali suprug je taj koji je sada centar mog sveta. Organizujem nam letovanje i male odmore za vikend kad god je moguće, idem na kafu sa prijateljicama i još uvek se šminkam. Nema te menopauze koja može da bude jača od vas, samo ako želite da je nokautirate i pokažete joj zube, ispričala je ona.

VIDEO: Ove poznate dame prevarile su svoje moćne muževe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    18. oktobar 2018 | 16:50

    Svaka cast! Ja nisym zelela da budem u menopauzi!Ona je bila u meni!Sminkam se !Brinem o svom telu i dusi!Posvecena sam sebi i svojoj porodici i uzivam zato stosam voljena i volim!Veliku ulogu u svemu igra moj predivni suprug i sestoro unucica!Naravno sin icerka i zet i snaja!Oblacim se moderno i skoro svakodnevno dobijam komplimente!!Imam 57 godina i nosim ih 💕

  • Sm

    18. oktobar 2018 | 21:40

    Ne bih rekla da menopauza doprinosi uništenju braka, vec više zasicenost istim, svakodnevna rutina, za zaposlene, kuca, porodica, posao i kad izlaziš, sve radiš na brzinu,sa godinama se umoriš, kada se deca malo osamostale onda imaš malo više vremena za sebe a to se poklapa sa tim godinama, ja sada pišem ovo, a pre par godina čučala bih ispred ѕportskog centra i čekala da ѕe završi trening, pa kuci, večera pa uvek nešto zaboraviš da popeglaš ili nešto dr itd, ѕada kada su završeni fakulteti i imaju svoj život imam više vremena i za sebe i za supruga

  • dignut

    18. oktobar 2018 | 21:28

    A sex? Nista o sexu ne rece kad si rekla da se sve promenilo na bolje???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA