Evo koliko godina je tačno potrebno srcu pušača da se oporavi kada prestane da puši

Nakon što ostavite cigarete, potrebno je izvesno vreme da se vaš organizam oporavi

  • 6

Pušači će morati da čekaju 15 godina nakon što ostave cigarete zbog infarkta ili nekog srčanog oboljenja kako bi se se ono vratilo u normalu.

Ranija istraživanja ukazivala su na to da se srce oporavlja za samo 5 godina, ali je sada situacija drugačija. Nakon što su analizirali rezultate 8.700 učesnika posmatranja tokom 50 godina, istraživači sa Vanderbilta otkrili su da treba više od decenije da se srca pušača oslobode od štetnih materija kao što su nikotin, duvan i druge hemikalije iz cigareta.

Srcu treba više od decenije i po da se oporavi od posledica pušenja. Foto: Pixabay.com

- Srce i krvni sudovi se najsporije oporavljaju od štetnog uticaja duvana, objasnila je Meredit Dunkan i dodala da su pluća potpuno druga priča.

Srčane bolesti odnesu najviše života u svakoj zemlji na svetu, a rizik se sve više povećava zbog stresa, gojaznosti, nedostatka fizičke aktivnosti i loše ishrane.

Interesovanje za duvanske proizvode opada sve više sa otkrivanjem njihovog štetnog uticaja na zdravlje. Poslednjih godina veliki broj pušača se okrenuo električnim cigaretama, a mnogi su se odrekli duvana zbog svojih najbližih.

O štetnosti duvana priča se svakodnevno. Foto: Pixabay.com

Nakon 5 godina pošto su ostavuili cigarete, okoreli pušači su smanjili rizik od srčanog udara za 38 odsto, za razliku od onih koji su nastavili sa starim navikama. Trebalo im je 16 godina kako bi se našli u istoj kategoriji kao nepušači kada je u pitanju rizik od srčanog oboljenja i smrti.

Samo 20 minuta nakon šro osoba ostavi cigarete, krvni pritisak i otkucaji srca se vraćaju u normalno stanje. 12 sati kasnije nivo ugljendioksida u njihovoj krvi se vraća u normalu. Nedelju dana kasnije se poboljšava stanje srca i krvnih sudova i smanjuje se rizik od krvnih ugrušaka iliti tromba.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    8. novembar 2018 | 12:33

    Ja sam nekada pušio i 3 paklice dnevno, bilo me briga za sve. Čisto fore radi sam pokušao da prestanem, da vidim da li mogu - takmičenje sa samim sobom... Posle dve nedelje kvalitet mog života, kondicija, generalno sve se toliko promenilo na bolje da mi više nikada nije palo na pamet da zapalim cigaretu. Ima 6-7 godina već. Ovo je moje iskustvo, ko hoće da puši, neka puši. Nije moja stvar samo neka ne pišu gluposti koje služe kao opravdanja njima samima... Čuo sam i ja za dedu, ceo život tukao dve paklice i živeo 100 godina. Realnost su pak redovi na onkoligiji i granica srčanih/moždanih udara koja se spustila na 35 godina.

  • Nata

    8. novembar 2018 | 13:19

    Godina dana bez cigareta... mnogo bolje se osjecam

  • Jovan

    8. novembar 2018 | 09:42

    Posle 15 godina, jos dan danas kad se prehladim i dobijem kasalj osedvanligt ukus piksle kad se izkasljem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA