≫ 

Ako spavate 6 sati i manje - u vašem telu se dešava nešto veoma opasno

Ne bi vam palo na pamet šta može da vam se desi zbog običnog nespavanja

  • 3

Poznato je da je san jako važan za dobro zdravstveno stanje, ali niko ne bi očekivao da manjak spavanja može da izazove dehidraciju. Evo o čemu se radi.

Najnovija studija, objavljena u naučnom časopisu "Sleep" univerziteta Oksford, pokazuje da je svako spavanje u trajanju do 6 sati veoma opasno za organizam, jer može da dovede do dehidracije.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Istraživači su ispitivali ljude koji spavaju 6 sati i manje i otkrili da im je urin koncentrovaniji od onih koji spavaju 8 sati i više. To znači da imaju od 16 do 59 odsto više šanse da dehidriraju.

Cela studija je zasnovana na praćenju toga kako se hormonski status organizma menja sa povećanjem, odnosno smanjenjem sna. Fokusirali su se na antidiuretski hormon, koji služi za regulaciju tečnosti u telu.

- Vazopresin se brže ispušta kasnije tokom sna. Dakle, ako se probudite ranije vi propuštate značajnu količinu tog hormona i možete da dehidrirate - pojašnjava studiju jedan od autora Ešer Rosinger.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Feelart

Vazopresin ima važnu ulogu u organizmu i to da onemogući gubitak tečnosti tokom spavanja. On zapravo vuče tečnost iz urina u organizam. Ukoliko ne spavate dovoljno, vi uništavate vaše telo.

Studija je obuhvatila više od 25.000 odraslih osoba iz Kine i SAD-a, koji su ispunjavali upitnik o svojim navikama vezanim za spavanje i davali urin na analizu. Vazopresin se nije merio posebno, ali se zaključak izveo na osnovu nivoa vode u urinu.

Foto-ilustracija: Profimedia/ ImageSource

Ovo istraživanje je postavilo direktnu vezu između spavanja i dehidracije organizma, koja dalje može izazvati probleme sa raspoloženjem, pamćenjem i motorikom, ali i bolesti bubrega.

Imajući ovo u vidu, trebalo bi da preispitate svoje navike pri spavanju, jer tako možete sebi značajno da produžite život.

VIDEO: Proverite da nemate možda ovu bolest, koji mnogi mešaju sa hrkanjem

(Telegraf.rs / sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA