≫ 

MRKH sindrom - otkrivamo sve o retkoj bolesti zbog koje se devojčice rađaju bez materice

Za ovu bolest gotovo niko nije čuo, a ona je toliko podmukla da se može porediti sa najtežim oboljenjima na svetu

  • 0

Rokitanski sindrom je jako retka bolest koja "udara vrlo nisko". Žene se zbog nje rađaju bez materice i to je tek početak, jer njihove muke traju celog života. Evo o kakvoj bolesti je reč.

Šta je Rokitanski sindrom?

Rokitanski sindrom je kongenitalni poremećaj koji uslovljava da se žene rađaju bez materice ili bez bar dve trećine kanal i glrića materice. Ovaj sindrom je redak i pogađa jednu od 5.000 žena na svetu, ali to ne znači da je manje surov.

Osim što nemaju menstrualne ciluse, koji uslovljavaju razne fiziološke probleme, jer genitalni hormoni nemaju glavni cilj funkionisana, ove žene nisu u mogućnosti da dobiju decu na prirodan način i od rođenja znaju da se neće ostvariti kao biološke majke.

Foto-ilustracija: Profimedia

Kako to utiče na žene?

Slabiji pol je ovim sindromom još oslabljeniji. Žene znaju da ne mogu da dobiju dete na prirodan način, već se od malih nogu spremaju na alternativne metode, kao što su traženje surogat majke ili usvajanje dece.

Život je stvarno oštetio ove žene, jer je odjednom pitanje i fizičkog i mentalnog zdravlje.

Propratna posledica Rokitanski sindroma je i ta što je kod većine obolelih vaginalni kana, odnodno ono što od njega imaju, veoma uzan i one moraju da idu na hirurško proširivanje kanala kako bi bar  mogle da imaju seksualne odnose. Tokom ovog hirurškog zahvata ugrađuje im se prvenstveno plastična tuba, koja zamenjuje kanal, a onda ima se od tkiva nadograđuje i proširuje zaostali deo vaginalnog kanala. Osim što je bolna, ova operacija ima i neizvestan ishod, jer telo nekad može da odbaci plastični implant.

Foto-ilustracija: pixabay

Kako nastaje sindrom?

Pošto je jako mali broj obolelih ljudi od Rokitanski sindroma, istraživači su prilično osakaćeni za bilo kakva naučna ispitivanja koja bi možda mogla da pomognu da se ovo zdravstveno stanje čak i spreči, ostaje samo da se ispituju genetički moduli koji možda dovode do bolesti.

Naime, ono što je do sada potvrđeno je da još tokom formiranja embriona Mulerov kanal koji je odgovoran za razvoj reproduktivnih organa zapravo ni ne funkcioniše.

Ono što je najvažnije je da za sada naučnici nisu pronašli lek za ovaj sindrom i da čak nisu ni blizu da olakšaju ženama brigu oko formiranja njihovih genitalnih organa.

(Telegraf.rs / independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA