≫ 

4 situacije u kojima nikako ne biste smeli da pijete kafu

Kafu bismo mogli da nazovemo jedinim porokom koji je dobar za naše zdravlje

  • 0

Veliki broj istraživanja povezuje kafu sa smanjenjem rizika od demencije, ubrzavanjem metabolizma i smanjenim rizikom od oboljenja od raka, ali treba kao i u svemu imati meru.

Kafa nam pored svega navedenog daje i energiju ujutru kako bismo izdržali dan, a njeno ponovno ispijanje u toku dana samo obnavlja tu energiju. Postoje, međutim, i neki manje dobri efekti kafe na naš organizam i situacije kada ju je potrebno izbegavati. Ukoliko u tim slučajevima ne budete izbegavali ili makar smanjili kafu rizikujete da vam bude muka i da uprkos kofeinu budete premoreni.

Deluje primamljivo, ali ipak oprezno! Foto: Pixabay.com

Kafu biste trebali da izbegavate u sledećim situacijama kako biste izbegli veću štetu nego korist od njenog ispijanja.

Ako je kafa prevruća

Sačekajte da se kafa nakon što je sipate u šolju malo ohladi. Prema novom izveštaju svetske zdravstvene organizacije, konzumiranje napitaka koji su topliji od 65 stepeni povećavate rizik od raka jednjaka. Dodavanjem mleka u kafu snizićete temperaturu za par stepeni, ali vam je najpametnije da sačekate.

Ako patite od anksioznosti

Ukoliko osećate kao da ste “na ivici”ispijanje još jedne šoljice kafe moglo bi samo da vam stvori dodatni problem. Kofein ima stimulativni učinak na nervni sistem jer podstiče lučenje kortizola (hormona stresa) koji može da poveća osećaj teskobe i probleme sa spavanjem koj isu najizraženiji kod osoba koje pate od napada panike i imaju socijalnu fobiju. Kako bi smanjili uticaj kofeina pokušajte da smanjite količinu kafe koju unosite, aposlednju šoljicu kafe popijte najmanje 6 sati nakon odlaska na spavanje.

Nakon neprospavane noći

Izbegavajte kafu kada ste neispavani. Foto-ilustracija: Profimedia

Kafa vam se može učiniti kao idealno rešenje ukoliko ste se probudili neispavani, ali ona može da pomogne samo do određene granice. Kofein prestaje da bude efektivan način da se probudite ako ste više od 3 noći uzastopno spavali manje od 5 sati. Razlog je činjenica da tako malo sna uzrokuj epad vaših menatlnih sposobnosti koje ni najveća količina kofeina ne može popraviti. Ako ne uspevate da odspavate makar 7 sati svake noći onda vam je najbolje da preskočite kafu u potpunosti, a akada vam treba malo više energije da odspavate 20 minuta.

Čim s eprobudite

Ispijanje kafe ujutru u 7 sati neće mnogo uticati na nivo vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišem nivou upravo kada se probudite zbog čega prirodno dobijate priliv energije. Stručnjaci se slažu da je najbolj evreme za konzumiranje kafe između 10 i 12 sati kada nivo kortizola počinje da opada.

(Telegraf.rs/finirecepti.net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA