Revolucija u medicini: Novi zahvat daje šansu ženama koje ne mogu da imaju decu

Nova otkrića u svetu medicine idu u prilog ženama koje ne mogu da imaju decu

  • 0

Sve je veći broj žena i kod nas ali i u svetu koje teško ostaju trudne ili su im šanse za trudnoću male, pa rođenje bebe iz transplantirane materice vraća nadu onima kojima je ovo najpotrebnije.

Zdrava muška beba rođena je 20. januara u kineskoj provinciji Šanaksi i ostavila je celu naciju u šoku kao prav beba koja je rođena iz transplantirane materice. Veruje se da je ovo 14. tako rođena beba u svetu.

Beba rođena iz transplantirane materice je zdrav dečak. Foto: Profimedia

Dečak je rođen sa 2 kilograma i 48 centimetara i to carskim rezom nakon što je u materici proveo 39 nedelja. Doktori su se plašili da će njegov dalji rast u materici biti previše za majku.

Bebina majka Jang počela je da se priprema za trudnoću tako što su joj ubačeni zamrznuti embrioni u presađenu matericu koju je dobila u novembru 2015. godine sa 22 godine. Matericu joj je donirala majka jer joj je dijagnostikovan kongenitalni izostanak u materici.

Pre operacije, novopečena mlada u to vreme, podvrgnuta je operaciji kako bi se napravila 14 embriona uz pomoć reproduktivne tehnologije. Prošlog juna počela je sa pripremama za trudnoću i to tako što su joj ubačeni njeni smrznuti embrioni u matericu. Nakon 5 pokušaja, Jang je ostala u drugom stanju i rodila je zdravog dečaka.

Prema rečima profesora Čena Bilianga koji je bio glavni hirurg koji je izveo carski rez, transplatacija materice je još uvek veoma medicinski izazovna i u Kini i u ostatku sveta. U Kini, oko milion žena ne može da ostane u drugom stanju, a 30 do 50 hiljada beba se rađa sa kongenitalnim poremećajem koji pogađa ženski reproduktivni sistem.

Profesor Čen i njegov tim u Ksijing bolnici u ksijanu uspeli su da obave uspešno dve transplatacije materice i time učine Kinu jednom od pet najuspešnijih zemalja u ovoj operaciji, rame uz rame sa Saudijskom Arabijom, Turkosm, Svedskom i Amerikom.

(Telgraf.rs/People's Daily, China)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA