Evo koje delove tela je moguće ponovo "prišiti" nakon što ostanemo bez njih - i 10 najfascinantnijih operacija njihovog vraćanja na telo

U nekim teškim saobraćajnim ili drugim nesrećama, ljudi često otaju bez udova

  • 2

Savremena medicina je toliko napredovala da vrhunski stručnjaci uspešno mogu da spoje delove tela koji su u nesrećama odstranjeni sa ljudskog tela, a nakon rehabilitacije i oporavka vraća se funkcija tih udova.

Potrebno je da se odmah pristupi proceduri čuvanja delova tela koji trebaju da se prišiju nazad, jer pojedini delovi mogu da “prežive” dva dana, neki jedan, a neki samo nekoliko sati.

U slučaju da nije moguće vratiti neki deo tela danas postoje odlične alternative. Foto: Tanjug/AP

Na primer, odsečeni prsti mogu da se čuvaju na toplom najduže 12 sati, dok na ledu mogu da izdrže i do 4 dana. Ruka ili noga mogu da izdrže oko 4 sata na ledu. Važno da se otkinuti deo tela stavi u plastičnu kesu i drži na ledu, ali bez direktonog kontakta sa ledom jer on može da ošteti tkivo, dok potapanje delova tela u vodu čini prišivanje otežanim.

Nisu svi delovi tela otporni na propadanje kao prsti. Mišično tkivo, kao što je ono u rukama i nogama, mnogo brže propada. Tkivo penisa može da ostane duže na ledu i da bude pogodno za prišivanje.

Operacija prišivanja delova tela

Prvi korak u spajanju delova tela jeste spajanje sa krvnim sudovima i uspostavljanje normalne funkcije krvotoka kroz odsečeni deo. Bez krvi telo će da odbaci tkivo i ono umire. Tetive, kosti i nervi takođe moraju da se opet povežu, a što je rez kojim je deo tela odstranjen oštriji i precizniji to je spajanje lakše. Uši, kojeimaju male arterije, najčešće su najgore povređene jer su skoro uvek iščupane ili odgrižene. U pojedinim slučajevima lekari skraćuju ud ili deo tela koji prišivaju kako bi se bolje povezao.

Operacije su najuspešnije kod mališana. Foto-ilustracija: Shutterstock

Skoro svaki deo tela može ponovo da se prišije, samo je važno da se obrati pažnja na to da ne prođe mnogo vremena od momenta kada je tkivo odstranjeno. Posebno j ekod dece moguće uraditi prišivanje, osim kada je u pitanju odstranjivanje delova tela zbog neke bolesti.

Retransplatacija se vrši još od 70-ih godina prošlog veka, a prva uspešna je izvedena u Bostonu 1962. godine i u Šangaju godinu dana kasnije. 2015. godine lekari su uspeli da spoje lobanju deteta sa njegovim ozbiljno povređenim vratom, a 2016. godine naučnici su se pohvalili da su uspešno povezali kičmenu moždinu kod nekih pacova i psa. Zato se u poslednje vreme sve više priča da ovo otvara mogućnost presađivanja glave sa donora što otvara mnoge polemike.

Neki od najbizarnijih slučajeva ponovnog povezivanja

Everetu Noulsu je spojena desna ruka i to 1962. godine i to je prva ovakva operacija koja je bila uspešno izvedena. Kejtlin Lasiter se podvrgla povezivanju desnog stopala, bez koga je ostala nakon vožnje u lunaparku. Arseniu Matijasu spojene su obe šake koje mu je odsekla vakum mašina kojom je upravljao na poslu.

Pol Gibs imao je tu nesreću da ostane bez uha kada je udario glavom pri padu sa motora. Geret La Fiver dobio je palac sa noge na mesto palca na rukama. Imao je malu nezgodu tokom rada sa drvećem i zbog toga j eostao bez prsta na ruci. Veterinar Čang Po Ju dobio je nazad levu ruku nakon što ju je odgrizao krokodil. Emili Stiner bila je podvrgnuta operaciji spajanja skalpa usled povrede koju joj je naneo pit bul koji se ušunjao u dvorište dok se igarala. Pas joj je otkinuo veliki deo skalpa, ali su lekari uspeli da joj pomognu.

Pacijenti su u rukama najboljih hirurga uvek najsigurniji. Foto: Pixabay.com

Kim Tran odstranila je penis svom dečku. Kada je raskidala sa njim imali su seks u kome joj je on dozvolio da mu veže ruke. Ona je tada uzela kuhinjski nož i odsekla mu penis, bacila ga u wc šolju i odvezla ga u bolnicu. Policija je došla do njihove kuće, a kada su izvadili wc šolju uspeli su da nađu njegov penis.

Najveći izazov bilo je prišiti lice ženi koja se zove Sandip Kaur. Njoj je sa samo 9 godina celo lice i skalp uklonila mašina jer joj je ona uhvatila kike i uvukla joj glavu. Majka koja se zatekla na mestu nesreće bila je u šoku jer je lice njene ćerk enestalo u mašini. Uspeli su da nađu lice i odvezu je brzo u bolnicu. Ova devojka poslužila je kao inspiracija lekarima koji ovih dana transplantiraju lice mnogim pacijentima kojima je to potrebno.

(Telegraf.rs/http://listverse.com/quora.com/slate.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ozbb

    8. februar 2019 | 14:42

    I penis, zato zene kad vas muskarci iznerviraju secite, mogu se opet prisiti. 🤣🤣

  • Realna

    8. februar 2019 | 14:48

    Neverovatno kako jedini koristan deo muskarca najduže može da izdrži odsečen...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA