≫ 

Ovaj mineral može da vam pomogne kod PMS-a i olakša vam menstrualne tegobe

Muke koje žene imaju u PMS-u ne bi poželele ni najgorem neprijatelju

  • 0

Predmenstrualni sindrom donosi ženama glavobolje, grčeve, iritiranost i par kilograma viška.

75 odsto žena pati od PMS-a u nekom periodu života, a sada stručnjaci ukazuju da se spas krije u magnezijumu. PMS je skup simptoma koji imaju oko 75 odsto žena koje dobijaju menstruaciju. PMS se dešava tokom lutealne faze menstrualnog ciklusa, dve nedelje između ovulacije i prvog dana krvarenja.

PMS zna nekim ženama da napravi pakao od života. Foto :Shutterstock

Tokom ovog perioda neke žene osećaju velike fizičke neprijatnosti kao što je bol u abdomenu, grčevi, glavobolje, nadimanje, gojenje, osetljivost grudi, problemi sa spavanjem i varenjem. Neke čak kažu da imaju i mentalnih smetnji kao što je anksioznost, tuga, iscrpljenost, iritiranost i nedoatatak samopouzdanja.

Nemaju sve žene iste simptome, ali mnoge osećaju nekoliko ili kombinaciju više njih tokom ove faze u ciklusu.

Ukoliko vam PMS zadaje probleme imamo lepu vest za vas. Postoji mineral koji može da vam pomogne i ublaži tegobe. Reč je o magnezijumu koji smanjuje nivo stresa i anksioznost, pomaže kod glavobolja i grčenja mišića.

Više od 53 odsto žena koje dobijaju menstruaciju imaju veoma nizak nivo magnezijuma u telu. Žene koje uzimaju 400mg magnezijuma dnevno imaju manje nervne tenzije, bol u grudima, manje se goje, ne žude za slatkim, vrtoglavicu i glavobolje povezane sa PMS-om. Ukoliko je jedan od glavnih simptoma umor onda vam sigurno fali magnezijum.

Jedite hranu bogatu magnezijumom. Foto-ilustracija: Wikimedia

Magnezijum povećava hemijski neurotransmiter koj ise naziva GABA (gama-aminobuturična kiselina) koja poboljšava relaksaciju kao i spavanje. Nizak nivo GABA-e u telu otežava opuštanje. Magnezijum pomaže kod spavanja i održavanje zdravog bioritma.

Možete uzimati magnezijum koji se nalazi u lisnatom zelenišu, semenkama, bademu, kikirikiju, spanaću, braon pasulju i sojinom zrnevlju. Ukoliko volite tost, onda jedite uz njega avokado koji je bogat magnezijumom.

VIDEO: Najlepša žena na svetu poslala poljubac Srbiji:

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA