≫ 

U teretani se svi otimaju za traku za trčanje, a ova sprava je mnogo bezbednija i efikasnija ako želite da smršate

Kardio trening je odavezan ako želite da smršate

  • 0

Sa dolaskom proleća vreme je da započnemo sa pripremama za leto i odlazak na plažu, pa se veliki broj nas odlučuje da uplati članarinu u teretani i naporno vežba.

U svetu modernog fitnesa i velike ponude različitih programa vežbi lako zaboravljamo na dve sprave koje su pravi klasici u vežbanju i kardio treningu: traka za trčanje i trenažer. Obe sprave su neizostavne kada je kardio trening u pitanju, a mnoge teretane im posvećuju dosta prostora. Ali, iako namenjene istoj vrsti treninga ove dve sprave su potpuno drugačije. Ono što mnoge vežbače intrigira jeste da je red za vežbanje na traci veliki dok se oko trenažera niko ne otima.

Foto: Pixabay.com

Trenažer je mašina koja je posebno dobra za one koji imaju bol u donjem delu leđa ili zglobovima. Lagani i kružni pokreti zahtevaju mali do skoro nikakav napor iz zglobova jer stopala nikada ne gube kontakt sa spravom i pedalama.

Iako je napravljena da simulira pokrete koje pravimo tokom trčanja, trenažer zahteva podizanje kolena iznad visine koja je potrebna kada hodamo ili trčimo na traci. Ovi pokreti blagotvorni su za elastičnost i pokretljivost kukova sa manje istezanja nego što se to dešava kod trčanja ili hodanja. Zato je vežbanje na trenažeru daleko bezbednije nego vežbanje na traci, uz to je i mnogo veći izazov vežbati na njemu jer je zahtevniji. Ono na šta trebate da obratite pažnju jeste upotreba ručica trenažera. Ukoliko se mnogo oslanjate na njih imaćete manji rad nogu. One treba da vam posluže samo da biste se pridržavali s vremena na vreme.

Foto: Pixabay.com

Upotreba trake je sa druge strane bolja za kosti. Ukoliko radite na kostima koliko i na mišićima i one će postati jače. Mašina poput trake je idealna za kosti jer one upijaju impuls koji dobijaju kontaktom sa podlogom. Kako vam kosti postaju jače, možete da menjate nagib na traci i intenzitet kojim vežbate kako biste imitirali trčanje napolju na otvorenom.

Iako ulažete veliki napor za vežbanje na traci, vi imate zapravo pomoć elektičnog impulsa jer se traka sama kreće, a na vama je da je pratite. Zato stručnjaci ističu da su trake kod kojih vi sami pokrećete kaiš svojim pokretima bolje i da one više liče na pokrete kj epravite trčanjem u parku.

Isto kao i trčanje na otvorenom, traka vrši veliki pritisak na vaše zglobove. Dok je impuls dobar za vaše kosti, čak i najiskusniji trkači rizikuju povrede kolena, zgloba i kuka, koje se ređe dešavaju vežbanjem na trenažeru.

Koja sprava je bolja zavisi od vaših mogućnosti i intenziteta koji tražite. Traka sagoreva više kalorija od trenažera, ali to vam i neće značiti mnogo ako se povredite. Treneri savetuju da ne birate između ove dve sprave već da vežbate i na jednoj i na drugoj i da obe budu uključene u vaš kardio trening.

VIDEO: Ono što ovaj klinac radi na traci za trčanje celom svetu je nemoguće 

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA