≫ 

Otkrivena prava istina o hrani koja sagoreva više kalorija nego što ima i tako nam pomaže da smršamo

Izmene u ishrani su obavezne ukoliko želite da smršate

  • 1

Već duže vreme slušamo o tome da neka hrana zahteva više kalorija da se svari nego li što ih ima u sebi, ali nedavno istraživanje je pokazalo da je ova grupa namirnica koje nazivaju “hrana sa negativnim kalorijama” samo mit.

Celer je samo jedna od namirnica koje se smatraju hranom sa negativnim kalorijama, pored krastavca, zelene salate i brokoli. Istraživanje je sprovela Ketrin Budemajer sa Univerziteta Alabama koristeći grupu bradatih zmaj guštara.

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Gušterima je davano da jedu celer iseckan na komadiće i to u vrednosti 5 odsto njihove težine. Uzorci urina i stolice pokupljeni su nakon ogleda ne bi li pokazali koliko energije troše. Istraživanje je pokazalo da su gušteri koristili 33 odsto kalorija u obroku ne bi li svarili 43 odsto hrane koju su uneli.

Iako je istraživanje sprovedeno na samo jednoj životinji, istraživači su rekli da se ova otkrića mogu primeniti i na ljude. Kao primer je uzeta žena kojaje imala 60 kilograma i pokazalo se da one sagore 19 do 50 odsto od ukupnog broja kalorija unetih u hrani.

25 odsto energije koristi se za varenje i absorbciju kalorija, 5 odsto otpada na urin i 30 odsto na izmet.

Ono što je ovo istraživanje otkrilo jeste da ova hrana ne troši više energije za varenje nego li što sadrži kalorije u sebi. Sva priča oko trošenja kalorija je samo jedan običan mit.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA