Evo koliko vremena je telu zaista potrebno da uđe u ketozu - stanje u kojem telo počinje da topi salo

Keto dijeta osvojila je svet i mnogi se kunu u nju kada je u pitanju dobar izgled

  • 0

Jedna od najpopularnijih dijeta ovih dana je keto dijeta poznata po malom unosu ugljenih hidrata, a pomaže telu da glavno gorivo za telo glukozu pretvori u ketone.

Ketoni su komponente koje nastaju razlaganjem masti koje služe kao alternativno gorivo. Keto dijera ne samo da pomaže u gubitku težine već je povezana sa nebrojeno mnogo benefita, kao  što je smanjenje nivoa dobrog holesterola i smanjenje šećera u krvi, insulina i triglicerida. Ono što smo se uvek pitali jeste koliko telu treba da uđe u ketozu. To je metaboličko stanje u kome vaše telo pretvara mast u molekule zvane ketoni, koje telo koristi kao glavni izvor energije kada je glukoza ograničena. Najbolj inačin da uđete u ketozu jeste da dramatično smanjite unos ugljenih hidrata.

Hali Beri se kune u keto dijetu i zahvaljujući njoj ima savršenu liniju. Foto: Tanjug/AP

Ukoliko vaše telo ima viška glukoze, ona može da se taloži u jetri i mišićima u formi glikogena.

Vreme da uđete u ketozu zavisi od osobe do osobe. U načelu, treba 2 do 4 dana da uđete u ketozu ako jedete 20 do 50 grama ugljneih hidrata dnevno. Nekima će trebati za to inedelju dana čak i više. Vreme ulaska u ketozu zavisi od vašeg uobičajenog unosa ugljenih hidrata, dnevnog unosa masti i proteina, vežbanja, godina i metabolizma.

Kada vaše telo uđe u ketozu možete da osetite nešto što se zove keto grip koji uključuje glavobolju, umor, mučninu, loš zadah i povećanu žeđ. Iako ovo može da bude znak da ste ušli u ketozu, najbolji način da to proverite jeste da prekontrolišete nivo ketona u vašem organizmu.

Postoje tri vrste ketona - acetoacetat, aceton i beta-hidroksibutirat, koji se mogu meriti u urinu, dahu i krvi. Nivo ketona iznad 0.5mmol ukazuje da je naše telo u ketozi,  nivo kitona u razmeri od 1.5-3.0 mmol po litru je idealan za održavanje ketoze.

Držite se zdravih masti. Foto-ilustracija: Pixabay

Ukoliko želite da ubrzate ulazak u ketozu smanjite unos ugljenih hidrata koji sprečavaju proizvodnju ketona. Nemojte da napravite grešku i da unosite malo više masti, jer to može da odloži proizvodnju ketona i gubitak težine. Uzimajte najmanje 70 odsto kalorija na dnevnom nivou od masti, 20 odsto iz proteina i 10 odsto iz ugljenih hidrata.

Oprezno sa proteinima jer i oni mogu da ometaju ovaj proces. Vežbajte, spavajte dovoljno i odmarajte u toku dana kako bi vaše telo i organizam bili spremni da se posvete ketozi. Ukoliko se i posle svega borite sa proizvodnjom ketona, obratite se stručnjacima da vam kažu u čemu grešite.

(Telegraf.rs/healthline.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA