Ova pojava na koži je signal da ste preterali sa hranom tokom praznika i da vam je sigurno skočio šećer

Morate da pazite šta jedete i tokom slavlja jer možete dobiti dijabetes, a to stvarno ne želite

  • 0
Dijabetes, merenje šećera u krvi Foto-ilustracija: pixabay.com

Postoje signali da ste u riziku da dobijete dijabetes tipa 2, pogotovo u periodu kad više jedete zbog prazničnih trpeza. Najbitniji su oni na koži i na njih obavezno morate da obratite pažnju.

Praznici su vreme kada se preterano jede masna i teško svarljiva hrana. Tada je pojačan rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2. Naime, ova bolest se manifestuje kao povećanje šećera u krvi, a to je opasno za ukupno zdravlje organizma.

Kada je ova bolest u pitanju bilo bi dobro da obratite pažnju na neke simptome koji nisu uvek očigledni kao oni u poodmakloj fazi bolesti.

Postoji jasan simptom koji se odnosi na dijabetes, a ispoljava se na vašoj koži. Ako primetite ovako nešto, pogotovo tokom praznika važno je da odmah odete kod lekara.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ako imate čestu iritaciju kože, ili pak infekciju, onda to može biti simptom dijabetesa tipa 2.

Obratite pažnju na kožu koja svrbi i otiče, kao i na plikove koji mogu da se pretvore u rane. Može se raditi o predijabetičkom stanju, pa je blagovremena reakcija izuzetno važna jer može da spreči komplikovano oboljenje.

Ukoliko se ipak ispostavi da je dijabetes tipa 2, budite sigurni da se radi o početnoj fazi bolesti u kojoj se nivo šećera u krvi može lako kontrolisati i bez medikamenata.

Na sledeća stanja kože je važno da pripazite, jer se možda radi o infekciji uslovljenoj dijabetesom.

- pečenje,

Foto: Profimedia/Alamy

- bolna i otečena koža,

- osip koji jako svrbi,

- sitni plikovi,

- perutanje kože,

- manji čerevi ispunjeni belim sadržajem, nalik aknama.

Foto: Pixabay.com

Da biste sprečili povećavanje šećera u krvi i dijabetes bilo bi dobro da tokom praznika i ostalih slavlja jedete češće po manje, a ovakav princip ishrane doktori preporučuju i u nastavku godine, jer se tako ne opterećuje sistem za varenje, a metabolizam može da radi normalno.

(Telegraf.rs / dailystar.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA