≫ 

Smrtonosni podatak posle kog nijednoj trudnici više nikad neće pasti na pamet da zapali cigaretu u trudnoći

Još jedan razlog da ostavite cigarete, posebno u trudnoći!

  • 3

Naime, žene koje ostave cigarete u prvom tromesečju trudnoće znatno smanjuju rizik od prevremenog porođaja, dokazalo je novo istraživanje.

Pušenje u trudnoći ne samo da povećava rizik od prevremenog porođaja, rođenja neuhranjene bebe, disajnih poremećaja, već znatno povećava šansu da dođe i do fatalnog ishoda.

Studija Medicinskog fakulteta u Nju Hempširu istraživala je 25 miliona trudnoća, posebno prvo tromesečje, u periodu od 2011. do 2017. godine.

Ispostavilo se da su trudnice koje su prekinule konzumaciju duvana u prvom tromesečju za čak 20 odsto smanjile rizik od prevremenog porođaja i mogućih komplikacija, pa čak i ako su prethodno bile strastveni pušači.

Foto: Pixabay.com

Srećom, u poslednjih nekoliko godina broj žena koje uopšte i puše u prvom tromesečju se znatno smanjio dok je broj žena koje su u potpunosti prekinule statičan od 2010. godine, odnosno samo jedna od četiri žene u potpunosti uspe da ostavi cigarete tokom trudnoće.

Zašto?

Razlog je stres.

"Trudnoća je period tokom kojeg žena trpi mnogo stresa, a cigarete su samo jedan način da se taj stres umanji", navodi autor studije Samir Soneci.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam

    3. maj 2019 | 14:48

    Imala sam 2 trudnoće. Pušila u obe trudnoće. Izgubila obe u 5-om mesecu. Danas živim sama, NEMAM DECU. ZATO AKO STE TRUDNI - ZABORAVITE NA PUŠENJE.

  • ko zna zna

    3. maj 2019 | 14:24

    niko nikad ne bi trebao(la) da pusi

  • Medena

    3. maj 2019 | 19:40

    Ne lupaj te pušač sam rodila dve devojčice koje su sad devojke nego ste nazovimo novopečene majke sve rahiticne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA