≫ 

Smrtonosni trio: Stres, visok krvni pritisak i nedovoljno sna ubijaju nas polako, ali sigurno

Poznati problemi modernog načina života čine prave uništitelje našeg zdravlja

  • 4

Stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak mogu biti recept za ranu smrt jer ukoliko duže vreme deluju na nas polako ali sigurno nam uništavaju zdravlje.

U studiji je učešće uzelo nekoliko radnika s visokim krvnim pritiskom koji su praćeni skoro 18 godina, a oni koji su izjavili da imaju stresan posao i loš san su imali tri puta veću verovatnoću da će umrijeti od srčanih bolesti od onih koji su dobro spavali i koji nisu imali problema na poslu, otkrili su istraživači.

Foto: Shutterstock

- Čak 50 posto odraslih ima visok krvni pritisak. To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, zatajenje srca, bolesti bubrega i preranu kardiovaskularnu smrt. Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i kasnijeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Poremećaji sna takođe su povezani s povećanim rizikom, kaže doktor Greg Fonarov, profesor kardiologije.

U novoj studiji istraživači su izvestili da su među osobama s hipertenzijom oni koji su imali stres na poslu imali dvostruko veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, kao i oni koji su izjavili da imaju samo loš san. Prema vodećem istraživaču doktoru Karl-Heinzu Ladvigu, spavanje bi trebalo da bude vreme za rekreaciju, odmaranje i vraćanje energije. Ukoliko imate stres na poslu, san vam pomaže da se oporavite.

- Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji s hipertenzijom efekti su još pogubniji, dodao je on u izjavi.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragica

    5. maj 2019 | 09:55

    Bojim se da je to istina !!!! Ne mora stres na poslu , dovoljan je i onaj kod kuce !!!!!

  • Rada, Vesna vracare

    5. maj 2019 | 09:09

    Micko, ko kome jamu kopa, sam u nju upada!!!

  • Micko

    5. maj 2019 | 08:44

    To kad vracari kao Rada i Vesna obaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA