≫ 

Naočare za sunce će sačuvati vaše oči od UV zračenja, kada je vreme da ih menjate?

Kao i sve u životu i naočare za sunce imaju svoj rok trajanja

  • 2

Naučnici s brazilskog Univerziteta u Sao Paolu otkrili su da naočare za sunce imaju svoj rok trajanja, jer se UV zaštita na njima vremenom gubi i više ne štite oči kao nekada.

Naime, u istraživanju tvrde da naočare, odnosno stakla, vremenom izgube zaštitu od UV zraka i više ne mogu da zaštite oči od opasnih zraka, zbog čega nije poželjno da nosite isti par godinama.

Za vreme nošenja sunčanih naočara, sunčevi zraci postepeno oštećuju stakla dok zaštita od UV zraka u potpunosti ne nestane. Prema istraživanju, to se događa već nakon dve godine nošenja, koliko prosečno traje zaštita od sunca kod jednog para naočara.

kopije sunčanih naočara, naočare sa tezge, jeftine naočare za sunce Foto-ilustracija: Foter/manoftaste.de

Zbog toga bi na svake dve godine trebalo da ih menjate, a ako posedujete neke skupocene ili posebno drage, samo zamenite stakla.

Nošenje sunčanih naočara bez UV zaštite je kao da ih ni ne nosite - jednako je opasno jer se zenica oka pod zatamnjenim staklom širi, a sunčevi zraci tada lagano prodiru u oko. To može uzrokovati brojne probleme i poremećaje oka poput alergijskog solarnog konjunktivitisa, upale rožnice i oštećenja žute pege koja je zaslužna za centralni vid oka.

Da ne bi do toga došlo, menjajte naočare za sunce!

(Telegraf.rs / index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Београд

    8. jun 2019 | 10:42

    Глупости! Квалитетна ув заштита се не губи никад осим ако се оштети(од гребања и сл.). Шта све неће измислити да извуку људима новац. Чувајте се!

  • BASA

    8. jun 2019 | 08:54

    Hvala za savet !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA