≫ 

Dojenje smanjuje obim u struku kod porodilja - dokazali naučnici

Ovo je najprirodniji način da smršate posle porođaja

  • 1

Svaka porodilja razmišlja o tome kako će na najzdraviji i najprirodniji način da izgubi nabačeni broj kilograma u trudnoći, a pogotovo salo sa stomaka. Nikome do sada nije palo na pamet da je dovoljno samo da doje svoju bebu. Sada su naučnici dokazali da se dojenjem smanjuje značajno obim struka.

Dojenje beba je jedan od najzahtevnijih delova majčinstva, ali njegove prednosti su višestruke za novorođenče.

Međutim, osim što je dojenje dobro za bebe, ono je odlično i za majke.

Najnovija istraživanja su pokazala da dojenje smanjuje obim struka kod majke.

Porodica, Roditeljstvo, Beba, Bebe, Dete, Dremka, Uspavati bebu, Uspavati dete, Mama i tata, Majka i otac, dojenje, Majčino mleko, porodilja Foto-ilustracija: Profimedia

U istraživanju "Ishodi trudnoće i zdravlje u zajednici" Univerziteta u Pitsburgu i državnog Univerziteta Mičigen učestvovalo je 700 žena. Istraživači su pratili majke sedam do 15 godina nakon što su se porodile.

Rezultati koji su objavljeni u časopisu "Journal of Women's Health", pokazali su da su mame koje su dojile više od šest meseci imale tanji struk za gotovo četiri centimetra u poređenju sa strukom mama koje su prestale da doje nakon šest meseci ili čak i ranije.

Osim toga majke koje su duže dojile imale su manji obim kukova.

Beba, dojenje, dojilja, sisanje Foto: Pixabay

Istraživači su uzeli u obzir godine, rasu ili etničku pripadnost, komplikacije u trudnoći, socioekonomski status i faktore zdravog načina života.

Naučnici su otkrili i da su mame koje su dojile svoje bebe imale manji indeks telesne mase i manji sistolni i dijastolni krvni pritisak. Razlog za to je što su majke koje doje najčešće osobe koje se zdravo hrane zbog bebe.

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @@@

    21. maj 2019 | 12:34

    Ne bih rekla, mnoge moje drugarice koje su dojile svoju decu su ogromneee bukvalno....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA