Žene koje imaju ovaj zdravstveni problem i ne spavaju dobro imaju veće šanse da dobiju rak

Zdravlje žena ugroženo je i nekim lošim navikama vezanim za spavanje

  • 0

Nova istraživanja su pokazala da možda postoji veza između tumora i hrkanja, a neke životne navike poput gojaznosti, pušenja i prekomerne upotrebe alkohola ovo stanje samo pogoršavaju.

Obstruktivna spavajuća apnea (OSA) je stanje tokom koga se prilikom spavanja disajni putevi skupljaju i ometaju normalno disanje, pa samim tim imaju vekliki uticaj na zdravlje. Pogađa između 4 i 10 odsto ljudi samo u Britaniji, a oko 22 miliona u Americi.

Hrkanje, spavanje, loš san Spavajuća apnea može da bude opasna po vaše zdravlje. Foto-ilustracija: Profimedia

OSA može da dovede do pojave visokog krvnog pritiska, šloga, infarktna i razvoja dijabetesa tipa 2. Tokom apnee smanjuje se dotok krvi u mozak onih koji spavaju pa se u istraživanju kod 20 odsto ispitanika koji imaju OSA ispostavilo da imaju ozbiljan oblik raka.

Nizak nivo kiseonika usled apnee je razlog pojave raka. Naučnici koji su radili na istraživanju su ukazali da rezultati ne dokazuju da OSA izaziva povećani rizik od raka.

Muškarci koji imaju OSA su često pospani, imaju problem sa hrkanjem ili prestaju da dišu u sred noći. Kod žena koje imaju OSA javlja se umor, insomnija, depresija i jutarnje glavobolje.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA