15 namirnica za koje verujemo da su zdrave, a nutricionisti ih nikada ne bi jeli

Nije čudno što je većina “zdravih” namirnica koje stoje u rafovima u prodavnicama zapravo nezdravo

  • 2

Veliki broj namirnica koje nam se poturaju kao ”zdrave namirnice” zapravo nikada se neće naći na meniju nutricionista i profesionalaca koji znaju kako treba i šta jesti.

Nutricionisti smatraju da ove namirnice nikako ne bi trebale da se  nađu na vašem sledećem spisku za kupovinu. 

Ovsena kaša sa dodatim ukusom

ovsena kaša

Foto: Pixabay.com

Instant kaša često ima dodatak šećera i soli. Zato obavezno gledajte koje sastojke ima kaša koju kupujete, a ako ima manje od 6 grama šećera i manje od 140 miligrama soli po jednom serviranju - onda je dobra za vas.

Perece

Perece su praktično napravljene od šećera, a ova namirnica koja je napravljena od rafinisanih ugljenih hidrata nema apsolutno nikakvu dobru stranu i uticaj na zdravlje.

Čips od povrća

Prženi čips je prženi čips bez obzira da li je od krompira ili cvekle. Većina ovih čipseva ima podjednako kalorija kao i čips od krompira.

Kupovni kikiriki puter

Ukoliko kupujete kikiriki puter sa manje masti ili bez masti, uštedite sebi novac jer oni imaju skoro podjednako kalorija kao i regularni kikiriki puter jer mu je dodato mnogo više šećera koji će nadoknaditi masti.

Sosevi za salatu bez masti

jaja, salata

Foto: Pixabay.com

Sosevi sadrže povrće i začine koji su odlični za naše zdravlje i imuni sistem, ali ako u njima nema zdravih masti naše telo ne može da absorbuje te korisne hranljive materije.

Flaširana kafa ili čaj

Možda vam je najzgodnije da uzmete već spremljenu kafu ičaj u prodavnici ali su oni prpeuni šećera i zamena za šećer. Umesto toga skuvajte kod kuće i ponesite domaće u termosu.

Lajt majonez

Tačno je da ovaj majonez ima upola manje kalorija i masti, ali smanjenje masti znači više šećera i aditiva kako bi ukus bio skoro pa identičan. Imajte na umu to kad posegnete za ovom vrstom sledeći put pri kupovini.

Nemasni sir

Punomasni sir ima dosta masti pa s esavetuje da ga jedemo u ograničenim količinama. Ali, kako je sir bogat kalcijumom i proteinom, koliko je bezmsna verzija zapravo dobra? Pa, i ne baš mnogo. Bolje uzmite punomasni sir i to manje parče nego lajt verziju.

Dijetalni sokovi

gazirani sok, casa, sok

Foto: Pixabay.com

Tačno je da su gazirani napici puni šećera, ali one lajt varijante su pune aditiva i zamena za šećer koje su mnogo gore po naše zdravlje. Zamene izazivaju nadimanje i gasove, a dovode i do prejedanja i gojenja kao i većeg rizika od osteoporoze i dijabetesa tipa 2.

Proteinske štanglice

Kao i svi slatkiši, proteinske pločice se prave sa dodatim šećerom, mastima, bojom i pojačivačima ukusa. Tu su i komponente koje izazivaju gasove kao što je suklaroza i koren cikorije.

Granola

Obično se nalazi u pakovanjima “zdrave” hrane, ali je u stvari puna kalorija, masti i šećera. Zato ponavljamo - čitajte etikete na pakovanjima!

Voćni jogurti

Jogurt je lagan i odličan za naše zdravlje i creva, ali onaj sa dodatim voćem ili ukusima je pun šećera. Jogurt ima bakterije koje su odlične z acreva, protein i vitamin D.

Suvo voće

orasasti plodovi, orasi, kikiriki, indijski orah, lešnik

Foto: Pixabay.com

Voće je zdravo samo po sebi, ali suva verzija može da bude rizična. Kada je suvo, onda je manje veličine, ima viš ešećera i u stanju smo da ga pojedemo mnogo više nego svežeg.

Proizvodi od celog zrna žitarica

Cele žitarice su dobre za nas, ali ne verujte baš svakoj etiketi kada na njoj piše celo zrno žitarica.

Musli

Možda je zdrav u nekim situacijama i kombinacijama, ali obično sadrži dosta suvog voća pa time i šećer. Servirajte manje porcije i držite se dalje od onih sa suvim voćem i orasima.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Najbolje

    23. maj 2019 | 16:03

    Na Goliju il' Pešter da popasemo travu, ali ni ona nije zdrava, radioaktivna je... I??

  • Saki

    23. maj 2019 | 19:07

    U pravu ste za sve navedeno.S druge strane meso je puno antibiotika i hormona pa ni ono nije baš zdrav izbor.Riba je puna olova i dr.teških metala pa i tu je šteta veća od koristi.Ako krenemo na travu ona je puna pesticida i radioaktivni h supstanci.E onda da živimo na solarni pogon i da nejedemo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA