≫ 

Cvet zove odličan je za pripremu eliksira zdravlja: Aromatični cvetovi idealni su za pravljenje soka, ali i palačinki

Miris zove uvek je asocijacija na lepo vreme i ukusne napitke i slatkiše od ovog cveća

  • 0

Zova je samonikla listopadna biljka koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala i potoka, a osim što očarava svojim mirisom, zova ima velike prednosti za zdravlje.

Žbun ove biljke obično raste u visinu do 10 metara, a boja se kreće od bele do žućkaste. Cveta u maju i junu, a kada procveta, nastaju zelene bobice koje se pretvaraju u tamnoljubičaste ili crne. Beru se sveži u kasno proleće kad su u punom cvartu, brzo se suše i sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra.

zova Foto: Pixabay.com

Crna zova ima više procenata antioksidanasa u odnosu na malinu, kupinu ili brusnicu. Zrele bobice su prepune vitamina C i E, karotena, a najbogatije su vitaminom B1. Njen cvet i bobice sadrže veliki broj jedinjenja koja blagotvorno deluju na ljudski organizam, te olakšavaju simptome mnogih bolesti. Najpoznatiji među pigmentima su antocijanini koji jačaju imunitet i oštećene ćelije organizma.

Lekovita svojstva

Crna zova ima moć da smanjuje stvaranje sluzi, te korisna i protiv peludne groznice, sinusitisa i upale srednjeg uha. Odlična je u borbi sa prehladom i gripom, leči sinuse i upale, ublažava alergije, rešava probleme sa zatvorom, smanjuje holesterol i eliminiše procenat masti iz organizma. Brojna istraživanja su pokazala i da je efikasna u borbi sa rakom.

zova Foto: Pixabay.com

Cvetovi zove imaju antivirusni učinak protiv gripa A i B, te virusa herpesa simpleksa tipa 1, pokazalo je jedno bugarsko istraživanje iz 1990. godine. Efikasna je i kao protivupalna vodica za ispiranje usta, te sredstvo za grgutanje kod bolno natečenoa zubnog mesa i upale grla.

Cvetovi zove se prže na maslacu ili ulju uvaljani u testo za palačinke. Nemci iz cvetova prave osvežavajuće penušavo piće, a postoje i likeri i vino od cveta zove. Od njih se u Slavoniji pravi pekmez, u Engleskoj pite i sos, dok Nemci pripremaju kompot, voćni sok, vino, kašu i druga jela. U zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza su se pripremali sirće i liker, kao i začin od zove, dok se u Švajcarskoj zova uzgaja i prerađuje u velikim količinama.

Čaj od cvetova zove

Punu kašičicu cvetova zove prelije se s dva decilitra vrele vode. Ostavite poklopljeno deset minuta da odstoji. Popijte topao napitak,odmah lezite u krevet i dobro se pokrijte. Sa dve vruće šoljice čaja od zove možete izlečiti prehladu i grip na samom početku. Pijte nezaslađen vruć čaj tri puta dnevno po dve šoljice.

Vino od zove

zova Foto: Pixabay.com

Za ovo vino potrebno vam je:

- 20 velikih cvetova zove;

- 1.400 grama meda;

- litar kvalitetnog visnkog sirćeta;

- 3 kriške limuna.

Sve sastojke stavite u 15 litara vode i ostavite da stoje na suncu par dana. Nakon četvrtog dana treba da ih provetrite. Tada procedite, a tečenost ne sme da dođe u dodir s metalom, puni se u sterilizovane flaše.

Flaše se slažu uspravno u tamnim i hladnim prostorijama, ponekad se nakratko otvore da se smanji pritisak. Nakon otprilike 42 dana (6 nedelja) spremno je za konzumiranje.

(Telegraf.rs/

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA