≫ 

Simptomi, opasnosti i otkrivanje: Evo šta sve morate da znate ako vaše dete boluje od astme

Zdravlje dece prioritet je kako za roditelje tako i za čitavo društvo

  • 0

Zdravlje dece je danas ugroženo mnogim faktorima, od zagađene okoline, promene klime, mutiranih virusa, do nezdravih navika koje im roditelji usađuju jer su prezauzeti da bi se bavili razvijanjem zdravih.

Zbog svega toga čemu su deca izložena veoma je važno da se deca redovno podvrgavaju lekarskoj kontroli. Danas više nego ikada pre deci preti opasna bolest - astma.

Astma Astma više nije samo bolest odraslih. Foto-ilustracija: Foter/NIAID

Pedijatrija je oblast medicine koja se bavi lečenjem dece od rođenja pa sve do njihovog punoletstva. Odabir dobrog pedijatra je zato veoma važan, jer se on bavi zdravljem vašeg deteta od rođenja pa sve do ulaska u svet odraslih. Zato je veoma važno kome ćete pokloniti poverenje.

Neophodno je pored redovnih vakcinacija, obavljati i redovne sistematske preglede. Ukoliko dete ima nekih problema sa organima za disanje važno je na vreme otkriti simptome i pristupiti terapiji. Važno je da ustanova za koju se odlučite ima pulmološku ambulantu za dijagnostiku (klinički pregled, laboratorijske analize, spirometrija, bronhodilatatorni test, alergijske kožne probe, imunoglobulini seruma, specifični IgE, bakteriološke analize) i lečenje dece sa respiratornim infekcijama disajnih puteva, upalama pluća, astmom i drugim alergijskim i atopijskim bolestima.

Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti dečjeg doba. Ddolazi do zapaljenja disajnih puteva, a kao posledica toga dolazi do otoka, smanjenja lumena, a time i protoka vazduha kroz pluća. U isto vreme se stvara velika količina gustog, lepljivog sekreta, koji ispunjava već sužene disajne puteve i nastaje skupljanje mišića disajnih organa, koje dodatno pogoršava simptome astme.

Pusaci, majka pusac, cigarete, cigara, dete, deca, astma, dim, nezdravo Roditelji dece koja boluju od astm etreba da se suzdržavaju od pušenja u prostoriji u kojoj su deca. Foto: Profimedia

Zbog toga je za astmu kod dece karakterističan kašalj, koji može da bude različitog karaktera, od suvog do produktivnog, obično se javlja u toku noći i u ranim jutarnjim satima. Na taj način organizam pokušava da se oslobodi povećane količine sekreta. Intenzitet kašlja kod astme može da se razlikuje, od upornog kašlja koji traje nedeljama, do iznenadnog napada intenzivnog kašlja sa gušenjem.

Pored toga su česti simptomi šištanje i zviždanje pri izdisaju, otežano ili ubrzano disanje, bol ili stezanje u grudima. U težim slučajevima se mogu videti retrakcije, zamaranje i malaksalost. Slični simptomi se javljaju i u toku prehlade ili bronhitisa, ali ako se navedeni simptomi javljaju više puta u toku godine, naročito dugotrajan ili ponavljajući kašalj, treba razmišljati o astmi. Mnogi pedijatri smatraju da se definitivna dijagnoza astme postavlja tek nakon pete godine, kada je u velikoj meri već razvijen imunski sistem i kada su simptomi bolesti praćeni nekoliko godina.

Ukoliko je vašem detetu konstatovana astma, ne očajavajte. Danas su u medicini dostupna razna sredstva i metode koje omogućavaju deci pravilan rast i razvoj i uz ovu podmuklu bolest. Važno je da vaše dete ima pravilnu negu i da o njemu brine stručno osoblje. Tada vam predlažemo da potražite adekvatno savetovalište za decu koje će vam dati odgovore na sva neophodna pitanja počevši od toga šta je astma, koji su uzroci i pokretači, kako se leči, koji lekovi se koriste i kako, pa sve do toga sme li vaše dete da ima kućne ljubimce i da se bavi sportom.

ljubimac Naravno da vaše dete sme da ima kućnog ljubimca ako ima astmu. Samo, ovo morate da znate. Foto: Pixabay.com

Život vašeg deteta kome je konstatovan neki problem sa organima za disanje ne mora da bude različit od života potpuno zdrave dece. Uz pravilnu negu i edukaciju roditelja dete može da vodi uredan i zdrav život bez da bude lišeno detinjstva poput ostale dece.

Jedna od ustanova koja vam nudi sve ove usluge je i Euromedik koji se nalazi na 9 lokacija. Pored iskusnih i vama uvek dostupnih pedijatara, na usluzi su vam i ambulante kao i savetovalište za decu obolelu od astme i njihove roditelje. Edukaciju sprovodi Primarijus doktorka Milka Mićić Stanojević, magistar medicinskih nauka sa timom pedijatara. U ovoj ustanovi stručnjaci kioriste savremena znanja iz oblasti pulmologije, a u prilog gpovori njihovo dugogodišnje iskustvo u lečenju dece na kliničko-bolničkim odeljenjima, ako i iskustvo u radu astma škole.

U ustanovi možete obaviti sve vrste specijalističkih pregleda, ali i da odaberete pedijatra koji će pratiti zdravstveno stanje vaših mališana od najranijih dana. Roditelji mogu da se pored svih pregleda, odluče i za neke od paketa pregleda u okviru sistematskih pregleda dece i to uzrasta od 0 do 3 godine, od 3 do 6 godina, od 6 do 18 i pregledi predškolske dece za upis u školu.

Višegodišnje iskustvo i tradicija govore u prilog kvalitetu nege koju možete da dobijete u ustanovi Euromedik.

(Telegraf.rs/PR/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA