≫ 

Test od samo 6 pitanja otkriva da li ste anksiozni, a stručnjaci na koji tajni znak posebno morate da obratite pažnju ako hoćete da pomognete sebi

Uradite ovaj kviz i otkrijte preti li vam opasnost od hronične uznemirenosti

  • 3

Anksioznost se često ne otkrije na vreme, pa lečenje postaje komplikovanije i dugotrajnije. Uradite test od šest pitanja i videćete da li vam preti opasnost od ove naporne bolesti.

Ono što je počelo kao evolucijski refleks zaštite od opasnost sada se okrenulo protiv nas i preraslo u bolest koja se uvrežila u današnjem svetu i napušta velii broj ljudi. Manifestuje se često kroz niz bespotrebnih briga i kao generalan strah od neizvesne budućnosti. Ponekad i kao iracionalni strahovi.

Kada organizam dođe do ove faze neophodno je primeniti lečnje koje uključuje i terapiju učenja obrambenih mehanizama od stresa, a ponekad i lekove.

Čak 22 odsto žena u svetu pati od anksioznosti i 15 odsto muškaraca. Glavni simptomi su bol u grudima, vrtoglavica, mučnina, znojenje, nemogućnost udisaja.

Depresija Printskrin: Youtube/Kat Napiorkowska

Ipak, ukoliko otkrijete da ste skloni anksioznosti na vreme, nikada ne morate da preživite ove simptome i da se borite sa ozbiljnim strahovima. Zbog toga odgovorite na sledeća pitanja i proverite sklonost ovom oboljenju.

Da li osećate da teško kontrolišete brige i uznemirenost?

A) Retko

B) Ponekad

C) Uvek

Umorna žena, depresija Foto: Shutterstock

Da li osećate iscrpljenost ili iziritiranost?

A) Retko

B) Ponekad

C) Uvek

Da li vam je teško da zaspite ili da se skoncentrišete?

Umorna žena, depresija Foto: Shutterstock

A) Retko

B) Ponekad

C) Uvek

Da li su vaše misli teške, uznemirujuće i ponavljajuće?

A) Retko

Umorna žena, depresija Foto: Shutterstock

B) Ponekad

C) Uvek

Osećate li fizičke simptome poput naglog gubitka daha, znojenja, bola u grudima?

A) Retko

B) Ponekad

Depresija Foto: Pixabay

C) Uvek

Da li izbegavate da izađete iz kuće ili da se vidite sa prijateljima?

A) Retko

B) Ponekad

C) Uvek

Umorna devojka, umor, depresija Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ukoliko imate najviše odgovora pod A:

- Držite anksioznost pod kontrolom. Ono što bi trebalo da znate i da situaciona anksioznost (npr. strah od letenja) može da se drži pod kontrolom uz pomoć malih mehanizama samokontrole, kako ne biste bili u situaciji da stalno izbegavate okidače za nju. Može vam pomoći i običan razgovor sa prijateljima ukoliko se nađete u nekoj od ovakvih okolnosti na koje ste osetljivi.

Ukoliko imate najviše odgovora pod B:

Imate umerenu anksioznost, pa je dovojno da odete kod lekara opšte prakse kako biste dobili lek koji će vam biti pri ruci kada "zaškripi". U međuvremenu, možete da popričate sa prijateljima i porodicom i biće vam sigurno lakše kada vaša okolina zna kako se osećate. Možda vam neko od njih ponudi svoj mehanizam samoodbrane od stresa koji će i vama pomoći.

Stres, Posao, Karijera, Kancelarija, laptop, kompjuter, Pao sistem, Reinstalacija, Anksioznost, napetost, umor, Problemi,  Računi, Kancelarija, Biznis, Žena,  Depresija Foto: pixabay.com

Ukoliko imate najviše odgovora pod C:

Život sa visokim nivoom anksioznosti je postao sve uobičajeniji i vi ste jedna od osoba koja pliva u njemu. Nije dovoljno da priznate sebi da ste anksiozna osoba, već vam je potrebna terapija i lečenje. Uz adekvatan tretman vi ćete se stabilizovati i moći ćete da stvorite svoje odbrambene mehanime i pomoć vam više neće biti potrebna. Međutim, za početak, važno je da se obratite specijalisti.

VIDEO: Oni mrze žene, nemaju seks a zovu se inceli

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA