Pažnja! Rak napada čak i one delove kože koji nisu izloženi suncu

Melanom je najagresivniji od svih rakova kože.

  • 0

Iako se pojavljuje u "samo" 7 odsto slučajeva raka kože, odgovoran je za 75 odsto smrtnih slučajeva uzrokovanih bolešću.

Melanom može da se pojavi bilo gde na telu i to ne samo na mestima koja su bila izložena suncu, ističe dr Kusi Pon, dermatolog sa Univerziteta u Torontu dodajući da se najčešće kod muškaraca pojavljuje na leđima, a kod žena po nogama.

Više od 90 odsto melanoma izazvano zbog preterane izloženosti UV zračenju, ali kod nekih melanoma na perifernim delovima tela kao što su dlanovi ili stopala izlaganje suncu nije dominantan uzrok.

Melanom, Faze razvoja melanoma, Rak kože, Kancer, Tumor Razvijanje faza melanoma (foto: Profimedia)

Osim izloženosti suncu, faktori koji utiču na dobijanje raka kože su godine, veliki broj mladeža, posebno onih sumnjivih, ali i porodična istorija.

Istraživači upozoravaju da kod jednog od deset melanoma lezije kože ne moraju biti karakteristično šarene zbog čega se teško dijagnostifikuju.

- Bezbojni melanomi mogu imati ružičarstu, crvenkastu, ljubičastu ili providnu boju, ističe doktorka dodajući da ovi atipični melanomi mogu ličiti na druge tipove raka kože ili se mogu zameniti benignim tumorima, ožiljcima ili cistama, što je izuzetno opasno jer rana dijagnoza spasava život, pa se posebno ističe važnost ABCDE testa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA