Ako osetite ovakav miris, nemojte nikako da ulazite u bazen

Ako je verovati najboljem plivaču svih vremena, svi ostavljaju u bazen nešto sa svoje kože

  • 0

Majk Felps šokirao je sve svojom izjavom da u bazenu svi mokre, ali da hlor ubija sve pa zato nema nikakvih posledica.

Prema izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, najodlikovaniji olimpijski plivač svih vremena i te kako je u zabludi.

Petar Petrovic, spasilac, bazen Foto: Telegraf

Hlor se dodaje vodi kako bi se sprečilo širenje bacila, ali je još uvek nejasno šta sve ljudsko telo ostavi za sobom u vodi u bazenu. Tu se nalaze urin, fekalije, znoj, prljavština, dezororansi, parfeni i šminka. Ovi zagađivači mogu da smanje količinu hlora koji ubija bacile i da stvore hloramine - hemikalij ekoje stvaraju iritaciju.

Bazeni koji ne mirišu na hlor su bazeni koji imaju najzdraviju vodu. Ukoliko osetite da voda u kojoj ste miriše previše na hlor, onda verovatno osećate hloramine. Zatvoreni bazeni su najčešće problematični zbog ovoga jer oni imaju slabu ventilaciju.

Kupanje, deca, naočare za sunce, guma za plivanje, bazen Foto: Pixabay/Pexels

Nije samo grozno i misliti o tome, već hloramini mogu da imaju mnogo negativnih posledica po zdravlje. Udisanje ili kontakt sa njima mogu da dovedu do:

- iritacije nosa, kašljanja i kijanja;

- astmatičnog napada;

- crvenila i svraba očiju;

- iritacije kože i pojave osipa i crvenila.

Kako bi sprečili hloramine, stručnjaci savetuju da nikada ne plivate u bazenu ako imate dijareju. Obavezno je tuširanje pre ulaska u vodu i nošenje kapice za plivanje. Dodatan oprez poručuje se svima koji imaju naviku da uriniraju dok su u bazenu. Tako nanosite štetu i svom, ali i zdravlju drugih plivača.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA