≫ 

Evo zašto nikada ne bi trebalo da bacate listove šargarepe i kako oni doprinose zdravlju

Kada bi vam neko ponudio da pojedete listove šargarepe, šta biste uradili?

  • 0

Listovi šargarepe imaju malo gorak ukus, ali su neverovatno dobri za naše zdravlje i možete ih dodavati u supe, salate, pesto sos i slično.

Ove zelene peruške su pune hlorofila, koji deluje detoksifikujuće na jetru i celo naše telo. Prema nekim istraživanjima pomažu u sprečavanju raka i razvoja tumora i pune su antioksidanata. Najlakše je da ih konzumirate izmiksane sa nekim slađim sokom, poput soka od jabuke.

sargarepa

Foto: Pixabay.com

Sadrže mnogo vitamina i minerala, a čak imaju više vitamina K nego bilo koje drugo povrće, a to je važan vitamin ikji pomaže u slučajevima ogrebotina, posekotina, modrica.

Listovi šargarepe nisu otrovni, kako neki misle, ali sadrže furokumarin, koji može izazvati blagu alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Konzumiranje listova šargarepe je dobro, jer sadrže i mnogo kalijuma, važnog za kardiovaskularno zdravlje. Sami listovi sadrže i do 6 puta više vitamina C od samog korena.

sargarepa

Foto: Pixabay.com

Deluju i kao diuretik i važni su kada je u pitanju izbacivanje viška vode iz tela, deluju antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.

U Italiji ih već vekovima ubacuju i u omlete ili salate sa jajima. Takođe, možete napraviti i čaj, tako što 2 šolje svežih listova šargarepe prelijete sa 8 šolja kipuće vode. Ostavite da odstoji poklopljeno dok se voda ne ohladi, procedite i pijte. Ovaj napitak je odličan za čišćenje organizma, posebno ako imate problema sa urinarnim traktom ili kamenčićima u bubregu.

sargarepa

Foto: Pixabay.com

Kuvanjem se gubi njihov gorak ukus, a najbolje ih je koristiti sveže i ne tretirane pesticidima. Možete ih pomešati sa malo belog luka i sirćeta da ubijete gorčinu u listovima, a ovu smesu možete upotrebiti i kao marinadu.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA