≫ 

Šta je akutna mijeloidna leukemija koja je ustanovljena Siniši Mihajloviću i kako se leči?

Siniši Mihajloviću je ustanovljena akutna mijeloidna leukemija

  • 8
Leukemija, lečenje

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Ap/Shutterstock

Nakon što je proslavljeni fudbalski stručnjak Siniša Mihajlović saopštio tešku vest da boluje od leukemije, nakon detaljnih pregleda i vesti iz bolnice italijanski mediji su objavili da se radi o tipu akutne mijeolidne leukemije.

Hronična mijeloidna leukemija (HML) je retka mijeloproliferativa bolest koja je posledica produkcije abnormalnih (kanceroznih) ćelija mijeloidne loze. Bolest ima hroničan tok u odnosu na akutne leukemije, što znači da ima sporiju progresiju, i većinom se javlja kod starijih ljudi, mada se može javiti kod osoba svih uzrasta. U većoj meri zahvata muškarce.

Siniša Mihajlović

Foto: Tanjug/AP

Kako se manifestuje akutna mijeloidna leukemija?

- uvećana slezina i bolovi u levoj gornjoj strani stomaka,

- lako krvarenje,

- osećaj umora,

- povišena temperatura,

- infekcije,

- gubitak na težini,

- gubitak apetita,

- bleda koža,

- pojačano znojenje tokom noći

Prof dr Ana Vidović objasnila je za "Telegraf" kako će teći lečenje Siniše Mihajlovića u Italiji i bolje objasnila proces lečenja akutne leukemije.

- Postoji nekoliko vrsta akutnih leukemija, pa čak i onih ozbiljnijih sa većim mortalitetom. Međutim, osnovne grupe među akutnim leukemijama su mijeloblastna koja se javlja i dominira kod osoba starijih od 18 godina i čini 80 odsto obolelih od leukemije, i druga limfoblastna leukemija koja se javlja kod 20 odsto obolelih - objašnjava dr Vidović i dodaje: - Postoji tačno određen vodič kako izgleda lečenje, a najpre kako se dijagnostikuje jedna akutna leukemija. Prva i jedina terapija koju će on dobiti je hemioterapija, odnosno polihemioterapija. Ide i nekoliko citostatika ako neko ima limfoblastnu leukemiju. Nema nekih velikih razlika između te dve leukemije, osim što je limfoblastna manje agresivna, ali samo u svojim početnim manifestacijama.

Foto: MN Press

Ovaj oblik leukemije uspostavlja se analizom krvne slike sa leukocitnom formulom koja pokazuje anemiju, trombocitopeniju i neutropeniju, kao i analize biohemije, elektrolita, perifernog - razmaza krvi i kultura krvi.

Definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu biopsije koštane srži i histopatološke, citološke i imunohistohemijske analize.

Hronična mijeloidna leukemija se leči hemioterapijom, a prognoza zavisi od starosti pacijenta, citološke prirode i samog odgovora organizma na hemioterapiju.

U SAD je 2001. godine odobreno korišćenje novog leka, imatinib mezilata, koji je dobio naziv glivek. Ovaj lek inhibira delovanje BCR-ABL tirozinske kinaze i sprečava dalje deljenje abnormalnih ćelija. Glivek spada u tzv. ciljne lekove, što znači da je njegov efekat na organizam daleko povoljniji u odnosu na klasičnu hemoterapiju, pa ne izaziva toliko dramatične simptome (lek nije citostatik, ne ubija maligne pa tako ni zdrave ćelije, već deluje onemogućavajući mehanizme koji dovode do bolesti). Dokazao se više nego uspešnim u lečenju HML, kao i nekoliko drugih malignih oboljenja, pa je svojevremeno bio prozvan čudesnim lekom.

VIDEO: Savo Milošević zamalo zaplakao kada je pričao o Mihajloviću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ексокустодијан

    19. jul 2019 | 14:39

    Аман, оставите човека на миру да бије своју битку. Сви му желимо све најбоље, али свакодневно "испирање уста" његовим случајем му ништа неће помоћи.

  • pero englez

    19. jul 2019 | 13:00

    Zao mi je bilo koga ko se razboli od takvih bolesti.! Ali ima toliko dece koja su bolesna i još gori slučajeva,o tome se nepise nikad,ili retko!! Nedaj se Mixa !!! Moj Borovčanin.!!!!

  • Zomi

    19. jul 2019 | 19:25

    Pa je li akutna ili hronična?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA