≫ 

Pedijatar apeluje na roditelje: Deca se ne dave uz vikanje i mahanje rukama, samo potonu tiho!

Ona potonu brzo i ćuteći jer paralizovana od šoka ne stignu da dozivaju u pomoć

  • 0
Decak se davi, davljenje, more, reka, jezero Foto-ilustracija: Shutterstock

Ako ste mislili da osoba koja se davi pokušava da privuče pažnju vikanjem, pljeskanjem po vodi i mahanjem, prevarili ste se. Ono što je možda karakteristično za filmove i serije, prema rečima stručnjaka, nije baš identično kao u praksi.

Davljenje nije dramatično, kao što misli većina ljudi. Laici smatraju da ono izgleda kao u filmovima, ali istina je potpuno drugačija: deca se često utope u tišini, kaže pedijatar Ulf Buehligen iz univerzitetske bolnice u Lajpcigu.

- Ona potonu brzo i ćuteći jer paralizovana od šoka ne stignu da dozivaju u pomoć. Kad se dete utapa, ono čini sve što može da bi došlo do vazduha. Sa mukom pokušavaju održati nos i usta iznad površine vode, a ruke su ispružene najčešće u vodi i nisu u vazduhu, jer na taj način telo pokušava da se održi iznad površine vode. Smrtonosne mogu biti, uz klasične opasnosti poput mora, jezera i bazena, i bare, jame kao i tankovi za vodu, čak i kade - rekao je Buehlingen.

Ugledni pedijatar iz profesionalnog iskustva kaže da se deca najčešće utope u prisustvu roditelja ili staratelja i to zbog manjka ili potpunog nedostatka pažnje.

Uzroci nesreća leže u tome što deca često precene svoje sposobnosti ili su nepromišljena i nesvesna potencijalnih opasnosti. Dete se može utopiti u manje od jednog minuta. Pedijatri kažu da je utapanje vodeći uzrok smrt dece između prve i četvrte godine života, kao i drugi najčešći uzrok smrti dece između prve i četrnaeste godine (odmah nakon saobraćajnih nesreća).

Ne treba zaboraviti ni da za 69 posto dece roditelji ne očekuju da plivaju, a ipak ih zateknu u vodi. Dr Buehlingen podseća da su deca koja se igraju u vodi glasna te roditeljima, bakama, dekama ili dadiljama savetuje da, čim utihnu, provere šta se događa.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA