• 7

Testeninu je potpuno bezbedno podgrejati i sutradan, ali s ovim namirnicama se nemojte igrati

Pirinač, na primer, nije dobar da se podgreva

  • 7

Pre nego što razmislite da li da podgrejete jučerašnji ručak, pročitajte šta je bezbedno jesti, a šta nije.

Jučerašnji pirinač

rizoto sa safranom

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Naučnici objašnjavaju da sveže skuvani beli rižoto sadrži pre svega jednostavne ugljene hidrate (šećere) koji imaju mogućnost da vam brzo podignu šećer u krvi. Ali kada rižu stavimo u frižider ti ugljeni hidrati postaju složeni. To bi značilo da rižu koju smo izvadili iz frižidera posle 12 sati je mnogo teža za varenje.

Kačkavalj

Švajcarski sir, rupičasti, kačkavalj, Ementaler

Foto: Profimedia

Ako sir koji ste zaboravili u frižideru nije počeo da buđavi, nemojte da se plašite da ga pojedene. Čak i ako patite od netolerancije na laktozu, imajte na umu da tvrđi sir ima manje laktoze, tačnije samo 2 odsto. Parmezan koji je tvrd poput kamena, nakon 8 meseci fermentacije ima manje laktoze u odnosu na noviji i mekši parmezan.

Makarone

makarone sa secerom

Foto-ilustracija: pixabay.com

Možete ih bez straha jesti i hlade, a još bolje i podgrejane. Istraživači su došli do zaključka da hladna testenina povećava nivo šećera u krvi za razliku od podgrejane testenine. Zanimljivije je da je testenina koja se ponovo zagrevala još manje uticala na nivo šećera.

Krompir

Pomfrit

Foto: Pixabay.com

Kuvani krompir koji je ostao od juče može danas postati hladna krompir salata sa lukom, paprikom i paradajzom. Zapravo, britanska studija pokazala je da je vrući kuvani krompir imao 7 odsto vlakana za razliku od 13 odsto kada je bio hladan.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Ja

    Krompir, jaja i testeninu ni slučajno ne podgrevati. Nikako! Sve ostalo može.

  • Boža zemunac

    E, stvarno da nema britanske studije ne bih znao šta da jedem.

  • Гидри

    Ма ја обожавам јагњетину и прасетину, како врућу, тако и из фрижидера.. И ништа јој не фали, као и мени... Само што оне нестају великом брзином, па морам да обнављам залиху.. Па онда после ладни шприцер или пиво. Леле...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima