• 0

Otkriven novi lek protiv bolesti pluća od koje svake godine oboli devet miliona ljudi

Tuberkuloza se ne može lečiti samo jednim lekom. Bakterije brzo postaju otporne na taj lek

  • 0

Dugo nije bilo novih lekova protiv tuberkuloze, a sada je jedan dobio odobrenje – treći u šest godina, piše Dojče vele. Devet miliona ljudi širom sveta svake godine oboli od tuberkuloze, posebno u siromašnijim zemljama.

- Tuberkuloza se ne može lečiti samo jednim lekom. Bakterije brzo postaju otporne na taj lek - objašnjava Sebastijan Ditrih iz organizacije "Lekari bez granica", a prenosi Dojče vele.

Cilj Svetske zdravstvene organizacije je da svake godine bude registrovano deset procenata manje obolelih nego prethodne. Zato je, kaže on, za uspešno lečenje uvek potrebna kombinacija lekova, obično tri do pet.

Tuberkuloza, Pregled, HIV, Sida, Lekar, Bolest, Bolesnik, pluća, Upala pluća, pulmolog

Foto-ilustracija: Profimedia

- Ako pacijent uzme samo jedan lek i on će delovati. Pacijentu je u početku bolje, ali neke bakterije tuberkuloze postaju rezistentne, umnožavaju se i bolest pluća se vraća - kaže Ditrih.

Tuberkuloza je zarazna bolest. Prenosi se bakterijom mycobacterium tuberculosis. I dalje se smatra da je to "bolest siromaštva". Brojni pacijenti žive u siromašnim zemljama, poput afričkih. To je posebno problem zato što u mnogim tamošnjim regionima postoji veliki problem sa infekcijom HIV-a, piše Dojče vele.

- Kod HIV-a imunološki sistem slabi. To znači da ima i više slučajeva aktivne tuberkuloze - kaže Ditrih.

Pacijent, bolnica, HIV pozitivan

Foto-ilustracija: Profimedia

Prepoznavanje i postavljanje dijagnoze na tuberkulozu nije teško.

- Sve što je potrebno jeste mikroskop - objašnjava Ditrih.

Ali tu postoji još jedan problem: bakterije se uočavaju pod mikroskopom, ali se ne može reći da li su one rezistentne na lekove ili nisu.

Lekari sada moraju da razviju složenu bakterijsku kulturu. Nakon toga, potrebno je da se ona testira na svaki lek kako bi se otkrilo na koji bakterije reaguju, a na koje ne. "Sve to traje oko tri meseca", ističe Ditrih.

microscope-science, mikroskop, laboratorija, nauka, medicina, istraživanje

Foto: pixabay.com

Novi lek je odobren, ali još nije dostupan na tržištu. Ditrih procenjuje da će se to uskoro dogoditi.

Oko 85 odsto novih infekcija registrovano je u Africi, jugoistočnoj Aziji i zemljama u zapadnom Tihom okeanu. Isto tako, veliki broj zaraženih je i u istočnoj Evropi. Pogođene su zemlje poput Gruzije, Kazahstana i Belorusije.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima