≫ 

Šta se dešava sa vašim matičnim ćelijama ako banka izgubi dozvolu za rad ili bankrotira?

Najvažnija je polisa osiguranja...

  • 4

Jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi Kriosejv, izgubila je dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije, saopštila je švajcarska agencija za lekove i medicinska sredstva Swissmedic.

Na osnovu prijave i dokaza koje je Swissmedicu podneo beogradski advokat za pravo konkurencije Rastko Petaković, protiv kompanije i menadžmenta je pokrenut postupak jer postoje indicije da je kompanija počinila krivično delo prekršivši švajcarski zakon o transplantaciji, u delu koji se odnosi na izveštavanje i saradnju, a o čemu više možete pročitati ovde.

Sada se postavlja pitanje šta se dešava sa velikim brojem ljudi iz Srbije koji su čuvali svoje matične ćelije u Kriosejvu, odnosno sa njihovim matičnim ćelijama.

Cryo save, Kriosejv, Cryosave Printskrin: youtube/Cryo-Save Webmaster

Kako se one održavaju kada jedna banka izgubi dozvolu za rad ili bankrotira?

Naime, banke matičnih ćelija nisu poput komercijalnih banki koje vidimo na ulici. Ovde reč "banka" označava samo skladište. Matične ćelije se čuvaju na temperaturi od minus 150 stepeni Celzijusa, pa reč "bankrot" u ovom slučaju nije primenljiva.

Ali, postoji neko ko se i dalje brine o vašim matičnim ćelijama, a to je osiguravajuća kuća.

Banke davaoca matičnih ćelija i sperme obično su zaštićene sigurnosnom kopijom za čuvanje sadržaja. Dakle, ako kojim slučajem finansije utiču na organizaciju u banci, transfer se vrši preko druge organizacije, odnosno osiguranja koje vodi računa o transferu, pa je polisa osiguranja ključna.

Dakle, kada plaćate zamrzavanje DNK, matičnih ćelija ili drugog sadržaja, najvažnija stavka ugovora je osiguranje, koje ima za cilj da obezbedi vaše matične ćelije u ovakvim situacijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znak

    19. septembar 2019 | 14:07

    Znaci da svi varaju i da je sve otišlo do djavola.

  • ?

    19. septembar 2019 | 12:32

    Što znači šta!? Jel to do nas korisnika ili je Cryo Save plaćao to osiguranje?

  • J

    19. septembar 2019 | 13:53

    Koja je to osiguravajuća kuća u pitanju u slučaju roditelja koji su ostavili ćelije u Cryosave-u?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA