≫ 

Malenu Ruskinju odbili na upisu za vrtić jer će svojim izgledom "plašiti ostalu decu"

Devojčica nije uspela da upiše vrtić, a ni da se operiše. Roditelji očajni

  • 4
Sofya Zakharova Foto: VK

Dvogodišnja Sofija Zaharova rođena je sa deformitetom lobanje zbog čega se suočava sa ozbiljnom diskriminacijom u društvu.

Majka devojčice iz Rusije otkrila je da je njena ćerka odbijena na upisu u vrtić uz obrazloženje da će "uplašiti ostalu decu" i da je potrebno da prvo ode na operaciju pre nego što ponovo aplicira za mesto.

Operacija se iz nepoznatih razloga neprestano odlaže, a eksperti upozoravaju da će izolovanost iz društva i te kako uticati na njen razvoj.

Njeni roditelji Svetlana i Rasul, koji žive u selu Alatani u Baškortostanu u Rusiji bore se sa još jednim stanjem koje Sofija ima - spojenim prstima na rukama i nogama.

Par živi u porodičnoj kući sa roditeljima bez vode i grejanja koje ne mogu da plaćaju, pa su potražili pomoć institucija.

- Prvo su nam rekli da moramo da zakažemo operaciju kako bi mogla da upiše vrtić sa normalnom decom. - ispričala je njena majka Svetlana.

Psiholog Ekaterina Belan ističe da je jako važno da dete iskusi iskustvo interakcije sa ostalom decom zbog čega će joj biti lakše da se nosi sa svojim stanjem i kada odrasle.

Slučaj je prijavljen i nadležnima koji prvo treba da istraže zašto lekari i dalje nisu operisali Sofiju i zašto je vrtić odbio da je upiše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😢😢😢

    26. septembar 2019 | 12:01

    Od ovog dusa da te zaboli.Koga da plasi?Deci mi odrasli stvaramo predrasude.Ovo je strasno.Za ovo treba da odgovaraju svi.A,tebi andjele zelim lepo I srecno detinjstvo.

  • Dusan

    26. septembar 2019 | 12:24

    Greota...

  • Ela

    26. septembar 2019 | 13:09

    Ne razumem ovaj svet,razlike postoje i tako treba da bude! Sta bi bilo kada bismo svi izgledali isto i ponasali isto! Namecete diskriminaciju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA