• 1

Navika koju većina trudnica praktikuje štetna je po bebu koliko i pušenje 10 cigareta dnevno

Istraživanje je otkrilo iznenađujuće podatke

  • 1

Buduće mame koje spavaju na leđima a ne na boku tokom trećeg tromjesečja, imaju tri puta veće šanse da se prevremeno porode ili rode izuzetno malu bebu.

Naučnici kažu da je najverovatniji uzrok zbog toga što spavanje na leđima u kasnoj trudnoći smanjuje dotok krvi u posteljicu i majka svojim velikim stomakom vrši pritisak na bebu i samim tim utiče na njenu težinu.

U ovom istraživanju učestvovalo je 1.760 trudnica iz Velike Britanije, Novog Zelanda i Australije. Od svih ispitanica  njih 57 (3,2%) je reklo da su obično spavale na leđima poslednjih mesec dana.

Rezultati ove studije objavljeni u časopisu "Obstetrics and Gynaecology", otkrili su da su ove žene tri puta imale veći rizik od rođenja beba sa manjom težinom od optimalne.

Trudnica sa cigarom, pušenje, trudnoća

Foto: Profimedia

Istraživači su otkrili da je prosečna težina novorođenčadi čije su majke spavale na leđima bila 3,4 kg, što je za 144 g manje od beba koje su donele na svet majke koje su spavale u drugim položajima, na primer na boku, i čija težina je iznosila 3,55 kg.

Isti ova situacija javlja se i kod budućih mama koje puše. Svaka peta beba čija mama je pušač rodi se sa veoma malom telesnom težinom.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • mimi

    Ja nisam mogla ni da pomislim da legnem na ledja. Cim se nagnem unazad mi nije bilo dobro. Odmah vrtoglavica,nesbestica

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima