Mandarine: Sedam razloga da ih jedete svakog dana

Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka

  • 4
mandarine

Foto: Pixabay

Bogate su vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i pri tome su jako ukusne. Naravno, u pitanju su mandarine, a ima više razloga zašto ih svakodnevno treba konzumirati, prenose mediji u regionu.

Mandarina za vitku liniju

 

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična pomorandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe te kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe, prenosi Ordinacija.

Snižava loš holesterol

 

Istraživanja su pokazala da kora mandarina sadrži hranjive sastojke koje delotvorno snižavaju “loš holesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

Sprečava gojaznost

 

Naučnici sa Univerziteta Vestern Ontario otkrili su da hranjiva supstanca skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Reč je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

mandarine

Foto: Pixabay

Idealne za pripremu obroka

 

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svežim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od testenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom.

Može i na kožu

 

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške madnarine, odstranite semenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka deluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta nedeljno ako imate masnu kožu te jednom nedeljno ako imate suvu i normalnu kožu.

Popravlja raspoloženje

 

Verovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike Majo. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i teskobe. Ako imate loš dan i želite se osećati opuštenije, pokušajte s mandarinama!

Teže mandarine su bolje

 

Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vredne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svetla. Konzumirajte ih svakako unutar sedam dana od dana kupovine.

(Telegraf.rs/Krstarica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    3. oktobar 2019 | 17:07

    Imam ih u basti najbolje su Nase Barske mandarine slatke socne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA