• 2

Najkomplikovanija vrsta raka koja stvara miks različitih ćelija tumora, i dalje zbunjuje naučnike

Doktori bi u budućnosti mogli da predvide da li će primarni rak pluća imati metastaze

  • 2

Najnovija studija koju je preneo britanski Dejli mejl smatra da će doktori moći da predvide da li će rak pluća imati terminalnu fazu kroz jednu analizu krvi.

Naučnici se nadaju da će ovim testom u budućnosti moći da poštede brojne pacijente od podvrgavanja hemio i radioterapiji.

Studija je otkrila kako pacijenti sa više tumorskih ćelija u krvi imaju veću šansu za širenje raka na druge organe što ga čini teško izlečivim. Naučnici su otkrili i da rak pluća emituje miks različitih tumorskih ćelija koje prave pravu konfuziju u imunom sistemu.

Ovo kasnije otežava organizmu da se bori protiv ćelija raka i daje mu šansu da uđe u krvotok i širi se dalje po telu.

Naučnici u studiji koja je objavljena u magazinu Nature Medicine kažu da bi ovo moglo da pomogne u identifikaciji ljudi koji su izloženi najvećem riziku od najagresivnijih formi raka.

celije raka, rak

Foto: Pixabay

Profesor Čarls Svaton sa klinike za istraživanje raka iz Velike Britanije kaže da su ovakvi nalazi jako važni za povećanje stope preživljavanja ove forme raka.

- Ovo nam je još jednom potvrdilo koliko je rak pluća komplikovana bolest sa miksom različitih ćelija koje stvara jedan te isti tumor. Razumevanje ovakvog varijeteta i kako ono utiče na čovekov imuni sistem je zapravo ključ za povećanje stope izlečenja raka pluća. Sada nam je mnogo jasnije kako se ovaj tumor menja, širi i reaguje na lečenje, zaključio je on.

Video: Dr Nada Basara, ekskluzivno: Kada će se zaista pronaći lek za rak?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sam

    Posle kazite da ne postoje posledice vakcinacije...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima