• 2

Muškarac proizvodi pivo u svom stomaku i neprestano ima nedozvoljenu količinu alkohola u krvi

Ovo stanje je toliko retko da je u poslednjih 30 godina zabeleženo samo pet slučajeva

  • 2

Policija se našla u čudu kada je zaustavila muškarca zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a koji je kategorički  tvrdio da nije "liznuo ni kap". I mada je aparat za merenje nivoa alkohola pokazao je da je pet puta prekoračio ograničenje, 46-godišnjak je ostao pri svom stavu.

Kako mu nije verovala ni porodica, podvrgao se testiranju da bi se ispostavilo da se radi o retkom medicinskom fenomenu. Njegovo telo je samo poizvodilo alkohol, a ovaj sindrom zove se "auto-pivara".

Naime, u njegovim fekalijama je otkriveno prisustvo visokog nivoa kvasne glivice po imenu "Saccharomices cerevisiae". Ova vrsta gljivice poznata je i pod nazivom "pivski kvas", jer je proizvođači piva koriste za pretvaranje ugljenih-hidrata iz žitarica u alkohol, odnosno pivo.

Zanatsko pivo, kraft

Foto: Shutterstock

Dalji testovi su pokazali da se ovaj proces fermentacije odvija u njegovim crevima. Svaki put kada je konzumirao hranu punu ugljenih- hidrata, nivo alkohola u krvi mu je porastao, ponekad i do čak 400 miligrama na 100 mililitara.

U njegovom slučaju, lekari su ustanovili da je redak poremećaj inicirala vrsta antibiotika koji su mu propisani 2011. godine zbog povrede palca.

Sindrom "auto-pivare" čini da se oboleli osećaju pijano i nesposobno za obavljanje jednostavnih zadataka. Ovo stanje je toliko retko da je u poslednjih 30 godina zabeleženo samo pet slučajeva.

Za ovaj sindrom ne postoji zvaničan lek, a lekari savetuju uzdržavanje od šećera i ugljenih-hidrata.

Video: Ukoliko volite sebe nemojte tražiti usluge ovog konobara

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima