≫ 

Kako izgleda smrzavanje do smrti? Drhtavica, halucinacije i spora smrt u užasnim okolnostima

Možda jedan od najgorih načina da se umre

  • 6
Čovek se smrzava na smrt, smrzavanje Foto: Shutterstock

Vest o pronalasku 39 tela u industrijskom parku u Eseksu šokirala je svet. Iako se sada vodi polemika da li je vozač znao da je hladnjača kamiona puna ljudi, najverovatnije migranata ili ne, drugi neminovno zamišljaju kako je izgledala smrt na temperaturi koja je, navodno išla i do -25 stepeni.

Kada se telo smrzava, smrt nastaje postepeno, zbog čega je ovo možda jedan od najgorih načina da neko umre.

Evo šta se tačno dešava telu:

Prvi korak do potpunog smrzavanja je povišeni broj otkucaja srca i ubrzano disanje. Ovo se dešava jer krv teži da zaštiti unutrašnje organe usporavajući protok do ekstremiteta.

U pokušaju da se zagreje, telo će početi da se trese, a hipotermiji je potrebno svega 10 minuta da bi nastupila i to već na prosečnoj temperaturi od -1 stepen.

Organi se tada "isključuju" i telo pada u šok jer se srce bori da ispumpa krv. U ovom trenutku se jetra i bubrezi bore da ne otkažu.

Međutim, jednom kada vam telesna temperatura padne ispod 35 stepeni, svaki pad od jednog stepena smanjuje sposobnost vašeg mozga da proizvodi kiseonik za tri do pet odsto. To izaziva slabost i zbunjenost, a kada ste ispod 33 stepena i amneziju.

Kamion Eseks mrtvi Printskrin: AP

Kada se telesna temperatura nađe ispod 31 stepena, telo odustaje i od drhtanja, krv se zgušnjava, a unos kiseonika pada za 25 odsto. Telo oseća očajničku potrebu za mokrenjem dok bubrezi pokušavaju da prerade višak tečnosti koju podstiče stezanje ekstremiteta.

Kada temperatura tela padne ispod 30 stepeni, telo ispumpava 66 odsto manje krvi nego inače, a javljaju se i halucinacije.

Zbog oštećenja nervnog sistema ljudi pričaju neracionalno što često čini da se neki skidaju uprkos ledenim uslovima u kojima se nalaze. Drugi se pak, ukopavaju i ulaze u male prostore u očiglednom pokušaju da se samozaštite pre nego što neminovno umru.

Video: Britanska policija pronašla 39 tela u prikolici kamiona

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA