• 23

Pomeranje sata na zimsko računanje vremena je manje zlo od letnjeg: Ovo je bolje za organizam

Dobijamo sat duže za spavanje, ali treba se paziti efekata po psihu

  • 23

Gubljenje tih 60 minuta popodnevne svetlosti nakon vraćanja sata na standardno, zimsko vreme može biti okidač za mentalne bolesti, uključujući i bipolarni poremećaj i sezonski afektivni poremećaj, poznatiji kao zimska depresija.

Jedna danska studija utvrdila je da se procenat obolelih od depresije povećava za 11 odsto nakon pomeranja sata na zimsko računanje vremena.

Iako poremećaj bio ritma može imati ozbiljne efekte po zdravlje, većina studija otkriva da promene u raspoloženju nastupaju tek u danima nakon pomeranja sata.

Međutim, za razliku od letnjeg računanja vremena kada je zbog pomeranja sata unapred veća verovatnoća za povećan broj srčanih udara, zimska promena ima dobre efekte po zdravlje.

Dobijanjem jednog sata više za spavanje, stopa srčanih udara se smanjuje, ali i broj saobraćajnih nesreća.

Kako biste se što pre navikli na zimsko računanje vremena, savet stručnjaka je da navijete sat i ustanete ranije nego inače kako biste što duže funkcionisali na dnevnom svetlu.

Video: Zbog krađe struje na Kosovu evropski radnici kasne na posao

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Olgica

    Ha ha...svi imaju komentare.Samo citam koliko glupih ljudi ima

  • Voja

    Nit sam mladji nit stariji kad se promeni vreme samo sam malo sludjeniji

  • Šane

    Sat se ne menja kao ni vreme. Ko to ,, uradi,, i zašto? Vteme i život najbrže prolaze. Mi i ne vidimo a neko nam i to namesti. Šta li je tek sa minutima i sekundama a i oni su dragoceni.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima