≫ 

Spas za sve! Japanci razvili krv koju mogu da dobiju svi

Ova veštačka krv je univerzalno primenljiva bez obzira na krvnu grupu, ali to nisu sve njene prednosti

  • 5

Japanski naučnici tvrde da su razvili sintetičku krv koja može da se primeni bez obzira na krvnu grupu i može da sačuva mnog života u vanrednim situacijama. Iza istraživanja stoji Nacionalni odbranbeni medicinski fakultet u gradu Saitima. Poslednji testovi su sporvedeni na zečevima i 6 od 10 njih je preživelo tretman koj isu dobili posle krvarenja jetre. Kod preživelih zečeva nisu pronađena nikakva štetna dejstva preeparata.

Pored toga što nema potrebe za krvnim grupama sintetička krv ne zahteva veliki broj donora. Dobrovoljno davanje je samo prvi korak u pravljenju preparata koji posle mora da se čuva u sterilnim i hladnim uslovima da se ne bi pokvarili. Preparati od sintetičke krvi se prave odmah i ne mogu da se pokvare.

Japanska vojska je uložila resurse u ovaj ključni pronalazak jer je njihova primarna briga veliki broj povređenih u prirodnim katastrofama poput zemljotresa i cunamija što su nesreće koje redovno pogađaju Japan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BRZ

    25. oktobar 2019 | 18:33

    Cucemo valjda I nastavak. Radio sam pre oko 30 godina u americkoj firmi koja je pokusavala da napravi vestavku krv. Rezultati u prvoj fazi ispitivanja su bili obecavajuci ali nakon nekoliko godina I druge faze ispitivanja pokazalo se da dobrovoljni primaoci imaju reakcije na takvu krv. Najgora reakcija je bila stalno povracanje. Nismo uspeli to da otklonimo, prekinuli smo projekt i firma je bankrotirala. Bice mi drago ako su Japanci napravili nesto bolje.

  • Cika Velja

    25. oktobar 2019 | 23:09

    Koliko godina truda,novca,je potroseno za vestacke organe i delove tela,pa opat izgledaju nakaradno...cak i najskuplji vestacki zubi se vide da su vestacki i nemaju funkciju kao prirodni...pa tako i za krv,sve se svodi na pokusaj,do negde se napreduje i onda kraj!!!

  • M

    25. oktobar 2019 | 19:53

    Prometej...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA