≫ 

Dobra vest za sve ljubitelje kapljice: Jetra uništena od alkohola može da se regeneriše, evo i kako

Vest koja će obradovati ljubitelje rakije

  • 6
Srbin pije alkohol, pivo Foto: Shutterstock

Poznato je da su Srbi ljubitelji "dobre kapljice", a najnovija vest koja stiže sa klinike Mejo zvuči ohrabrujuće. Naime, američki naučnici veruju da su pronašli način kako da "ponište" štetu do koje dolazi u organizmu usled prekomernog unosa alkohola.

Novo istraživanje sugeriše da će u bliskijoj budućnosti postojati način da se regenerišu jetra i pluća, oštećeni zbog zloupotrebe alkoholnih pića.

Bolesti koje nazivamo cirozom jetre i fibrozom pluća, a do kojih dolazi nakon višegodišnjeg opijanja, zapravo su ogromna količina ožiljaka na ovim organima. Ukoliko ožiljci "potisnu" zdravo tkivo, mogu postati fatalni po zdravlje pojedinca, kao što je to slučaj kod terminalne bolesti jetre i pluća. U ovim slučajevima ne postoji lek, već samo ublažavanje tegoba.

Pregled, Lekar, Doktor, Pacijent, Stomak, Slepo crevo, Stetoskop, Hirurg, Jetra, Želudac Foto-ilustracija: Wikimedia/University of Michigan Medical School Information Services

Ipak, naučnici klinike Mejo veruju da su na pragu revolucionarnog otkrića. Eksperiment na miševima otkrio je da postoji način da se blokiraju dva proteina koji nose "uputstva" za formiranje fibroblasta (ćelija vezivnog tkiva koja ima gradivnu i ulogu u sintezi svih komponenti tog tkiva) i na taj način ne samo uspore, već i "preokrenu" proces fibroze.

Naučnici su otkrili način da "preokrenu" proces koji dovodi do toga da oštećeno tkivo sa ožiljcima zameni zdravo tkivo, a usled čega dolazi do oboljenja jetre i pluća.

Prilikom unosa alkohola, jetra mora dosta da "radi" kako bi ga preradila. To što se bavi uklanjanjem alkohola i drugih toksina, kao i obavljanje drugih fukcija poput skladištenja glukoze, stvaranja proteina u krvi i žuči, čini jetru podložnom infekcijama poput hepatitisa B i C i vremenom dovodi do njene bolesti.

Hepatitis, Žutica, Polno prenosive bolesti Foto-ilustracija: Profimedia

Usled dužeg vremena ovog "napornog rada", ožiljci zamenjuju zdravo tkivo jetre. Krv ne može da teče kroz ovo "žilavo" tkivo, a sposobnost jetre da razgrađuje toksine i hranjive materije koje kroz nju prolaze, smanjuje se.

Jednom kada dođe do ciroze, lekari ne mogu da učine ništa kako bi zdravo tkivo jetre potisnulo oštećeno tkivo, osim da presade ceo organ.

Skoro identičan proces se događa u progresiji plućne bolesti, odnoasno plućnoj fibrozi.

Video: Devojčici od 12 godina odstranjeno 3.5kg kose iz stomaka (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сељак

    31. oktobar 2019 | 11:32

    Док ви то откривате,па одреди баснословну цену,ми имамо сурутку 100 посто природан,јефтин и проверен лек.

  • W

    31. oktobar 2019 | 11:10

    Napokon lepa vest! Živeli!

  • Gile

    31. oktobar 2019 | 11:46

    E to da pošaljem mojoj ženici.....stalno mi priča da će mi oboleti jetra 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA