• 10

Evo zašto je nestašica 2 najvažnija leka za oboljenja štitne žlezde potencijalno opasna po pacijente

Kada vidite šta sve leče, jasno vam je da je njihova nestašica zaista veliki problem

  • 10

Osobe sa poremećajima štitne žlezde u poslednjih nekoliko meseci ne mogu da pronađu lekove koji su im neophodni, pa često na šalterima apoteka u Srbiji doživljavaju neprijatnosti.

U pitanju su lekovi eutiroks i letroks, dva najvažnija leka koji pacijenti sa problemima štitne žlezde piju svakodnevno, a neki i doživotno.

Pogledajte čemu su tačno namenjena ova dva leka, ali i zbog čega je opasno kada nastupi nestašica:

Eutiroks - od velike važnosti za one koji su imali tumor štitne žlezde

Glavni sastojak eutiroska je levotiroksin, sintetski hormon štitne žlezde za lečenje bolesti i poremećaja rada štitne žlezde, a podjednako utiče na organizam kao i prirodni hormon štitne žlezde.

Ovaj lek se koristi za lečenje benigne eutiroidne gušavosti kod bolesnika s normalnom funkcijom štitne žlezde, ali i za sprečavanje ponovne gušavosti nakon operacije.

Koristi se i za nadomešćivanje prirodnog hormona štitne žlezde, ako ga vaša štitna ne proizvodi dovoljno. Najvažnij ije pak, za prevenciju ponovne pojave tumora kod bolesnika s karcinomom štitne žlezde.

Letroks - obavezan za one sa hipertireozom

Letroks je, s druge strane tireoidni hormon koji se koristi za nadoknadu tireodinog hormona kod svakog oblika smanjenja aktivnosti štitaste žlezde, ali i u prevenciji ponovnog formiranja strume nakon operacije strume, čak i kada je tireoidna funkcija normalna.
Koristi se i kao prateća terapija kod tireostatskog lečenja hipertireoidoizma nakon postizanja normalnog statusa metabolizma.

Iz Ministarstva tvrde da je dostupnost lekova u proteklom periodu bila ograničena zbog povećanih potreba tržišta i nemogućnosti proizvođača da u kratkom roku obezbede dodatne količine lekova. Pozivajući se na informacije kompanije Merck d.o.o. Beograd poručuju da je snebdevanje tržišta lekom u određenim dozama već normalizovano.

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

  • Nije nego

    Na TV - u kazu da je sve u redu i to je to. Činjenice da u apotekama nema lekova treba ignorisati, jer cinjenice opterecuju.

  • Mirjana

    To niko ne piše nema ništa samo uvoze najskuplje lekove i lekari samo to prepisuju

  • Snooker

    Zato sto smo drzava banana

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima