• 31

Vernici i medicina i dalje u sukobu oko toga da li je post zdrav: Šta vi mislite?

Danas počinje veliki Božićni post

  • 31

Post podrazumeva dobrovoljno odricanje od određenih vrsta hrane i pića, odnosno onih koji su životinjskog porekla, pa od danas oni koji poste ne konzumiraju meso, mlečne proizvode i jaja.

Dok neka naučna istraživanja ističu neverovatan pozitivan uticaj na zdravlje - kada organizam gladuje, makar i sasvim kratko vreme, pokreću se takozvani geni za popravku tela, a to donosi dugoročne koristi, zvanična medicina nije baš na strani posta.

Ima lekara koji smatraju da je uzdržavanje od hrane jednom nedeljno, najčešće sredom ili petkom, korisno ako je osoba dobrog zdravstvenog stanja. Jednodnevni post prija, posebno kad se poštuju osnovna pravila. Međutim, post od danas do 7. januara nije baš tako dobar po zdravlje, posebno ako je u pitanju post na vodi koji podrazumeva jela koja se prave samo na vodi, a tokom njihovog spremanja se ni slučajno ne sme upotrebiti ulje.

Mnogi ističu da je izbor posnih jela na vodi sužen na nekoliko vrsta namirnica, zbog čega ima više loših uticaja po zdravlje nego dobrih - obroci moraju biti količinski obilniji kako telo ne bi gubilo energiju, a to se negativno može odraziti na celokupno zdravlje.

Šta se događa u telu čim krene post?

Kad prestane da prima hranu, organizam je primoran da se snabdeva iz rezervi koje je blagovremeno pripremio. U tom prirodnom procesu, zvanom autoliza (samoprobava), najpre će posegnuti za glikogenom, derivatom glukoze, koji se skladišti u jetri. Čim potroši prvu zalihu, napada najpre masne naslage, a zatim i nenormalna tkiva (ciste, tumore i apcese).

Kad apstinencija dostigne kritičnu tačku, na redu su poslednje rezerve: nervni centri i vitalni organi. Istini za volju, ono što telo koristi da bi podmirilo manjak hrane oduvek je bilo neka vrsta misterije kako za tradicionalnu medicinu tako i za pristalice prirodne higijene.

Prema nalazima zvanične medicine, čim potroši rezerve glukoze organizam „kreće“ na mršavu telesnu masu, to jest mišiće, jer tako najlakše dolazi do proteina koje može da pretvori u šećer. Oni drugi se ne slažu i na kritike odgovaraju tvrdnjom da konvencionalna medicina, koja je protiv posta, nikad nije posmatrala i proučavala neku osobu za vreme apstinencije. Da je to učinila, kažu, shvatila bi da su na meti masne naslage, a ne mišići.

Da li vi postite?

Video: Na verski praznik u Grčkoj Srbi dodiruju Bogorodičine zmije

(T.T./Telegraf.rs)

Komentari

  • Klara

    Ja sam reformat, što znači: nemamo krst , nemamo ikone i ne postimo. Ali znam da je post jako dobar, mislim da se slažu i vernici i zdravstveni radnici, bez obzira da li su vernici ili ne. Kad su meni otkrili, da imam ulcerozni kolitis, pre 30 godina (bila sam jako bolesna) počela sam da postim. Svake nedelje, mislim petkom uopšte nisam jela apsolutno ništa, na kraju i vode sam jedva pila. U početku je teško, al' se navikneš. A kad već postiš, sa tim ide zajedno i čišćenje, obnavljanje mozga. Svima preporučujem post. Kao što se zna, čovek može i više dana da ne jede, što dovodi telo do ozdravljenja, obnove. Ja sam za post.

  • 👤

    "Post  podrazumeva dobrovoljno odricanje od određenih vrsta hrane i pića, odnosno onih koji su životinjskog porekla, pa od danas oni koji poste ne konzumiraju meso, mlečne proizvode i jaja." Пост је много више од наведеног. Пост није само уздржање и одрицање. Пост је период преусмеравања свих својих мисли, жеља и дела са телесног на духовно. Главну улогу у томе има молитва. Као и у свему и у посту велику улогу такође игра и психа, односно ментални склоп појединца. Ако се пост узме као списак строго одређених правила која се по неком реду извршавају, онда је то дијета. Пост сам себи није сврха, али је по речима самог Господа, уз молитву, једно од "два крила која узводе Богу". Пост јесте један од предуслова за свету тајну причешћа, али само ако је испоштован и телесни и духовни аспект поста. Пост је "тренинг". То је тренинг воље, карактера, тренинг људскости и тренинг смирености, али и смирења. Пост је подвиг побеђивања самог себе и својих страсти, подвиг излажења из свакодневне рутине и лоших навика, борба са својим страстима. Са чисто физике стране, не да није нездраво, већ напротив и пожељно је у одређеним периодима заменити храну животињског порекла, која је данас пуна различитих концентрата, хормона, антибиотика, па неретко и крви, храном биљног порекла. Што се божићног поста тиче, он спада у лакше, јер је строги пост (само вода) средом и петком, понедељком, уторком и четвртком је уље, викендом риба. О великој користи поста најбољи је сведок наш вољени, блажене успомене патријарх Павле. Сваком ко се усуди да уђе у борбу са самим собом нека је срећно.

  • zoe

    Postoje pravila kako se posti, ali isto tako svako može da ode kod svog duhovnika ili sveštenika i shodno zdravstvenom stanju i godinama da dobije razrešenje na neku hranu, ili uputstva kako da posti. Inače je post zdrav. Post nije sam sebi svrha, da se čovek muči, ako mu je to teško nego se postom postiže unutrašnje smirenje duše, pod uslovom da je praćen molitvama i odgovarajućim životnim navikama. P.S. Mislim da vino i rakija nisu zabranjeni u postu, pod uslovom da se koriste u normalnim količinama.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima