• 21

"PMS je izmišljen, a vaša ljutnja i razdražljivost nemaju nikakve veze s tim, već s nečim drugim"

Profesorka ženske psihologije Džejn Ašer tvrdi da je PMS izmišljen

  • 21

Predmenstrualni sindrom karakteriše žensku nervozu, povećan apetit i razdražljivost, ali Džejn smatra da je ovaj pojam izmišljen u Velikoj Britaniji i Americi.

Ovo objašnjava činjenicom da se žene koje ne žive u zapadnoj kulturi ne žale na emocionalne znakove PMS kao znaka predmenstrualnog sindroma.

Džejn smatra da je PMS zapravo mit koji je načinio vezi između emocija i hormona.

Prema njenim rečima svaka žena prolazi kroz emocionalni stres tokom menstrualnog ciklusa, ali će ove simptome pre povezati sa PMS-om umesto što će za to da okrivi svoju ljubavnu vezu ili poslovni život.

Žene koje su u zadovoljavajućim, stabilnim vezama prijavile su manji osećaj stresa pred menstruaciju od onih koje su u nekim vrstama toksičnih veza.

Glavobolja, Migrena, PMS, Prehlada, Bolovi, Stomak, Vrat, Ukočenost, Depresija, Stres, Premor

Foto-ilustracija: Profimedia

PMS se prvi put pojavio u Severnoj Americi 1931. godine kada je ženama dijagnostifikovana histerija povezana sa reproduktivnim organima.

Pre toga u istoriji nikada nije postojao termin za stanje koje prethodi menstruaciji.

- Danas se od žena u PMS očekuje da budu iritirane, ljute, razdražljive, a za to okrivljuju svoje telo. Žene iz ostalih kultura ni ne znaju za ovaj termin, ali ako se dosele u zapadne kulture odmah počinju da prijavljuju ovakve simptome. - kaže Džejn.

- Žene zapravo osećaju te simptome tokom celog menstrualnog ciklusa, ali vole da ga pripišu PMS-u. Mnoge mi se žale kako se sa partnerom tada najviše svađaju, ali ja pokušavam da im objasnim da tu malo veze imaju njihovi hormoni već njihov odnos sa partnerom, zaključila je ona.

Video: Ovaj pas se ponaša gore nego žena u PMS- u

(Telegraf.rs/B.K.)

Komentari

  • Vestica u razvoju.

    Isto kao da voz koji ide 70 na sat i odjednom dobije napon i ubrza 400 na sat! Normalno je da ce iskočiti iz šina. Pitajte endokrinologe, oni će lepo objasniti funkcionisanje progesterona.

  • Rr

    Moj cale kaze " da keva poludi kad je pun mesec" 😂 mislim da ima istine.

  • Seratorka

    Zato si ti psiholog a ne ginekolog. Ovo je brod ludaka, sta je sledece negirace menopauzu i promjene kroz koje zene prolaze tokom ulaska u nju? Radi svoj posao i ne petljaj se u ono za sta nisi skolovana. Ovi psiholozi, ne svi, kao da pate sto nisu dr pa se max proseravju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima