≫ 

Recite "zbogom" neprijatnom zadahu: Zbog čega se javlja i kako da ga se rešite

Ukoliko vam se oseća iz usta, to može biti posledica nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema. Otkrivamo vam o čemu treba da vodite računa i kako da se što lakše rešite zadaha, koji vam neće još dugo predstavljati problem ako znate šta je njegov uzrok.

  • 1
Zadah, žena, devojka Shutterstock

Svima se ponekad desi da imaju neprijatan zadah, bar ujutru ili posle obroka sa lukom. To je normalno, ali nije normalno ako je on konstantan. Hronični zadah iz usta može biti posledica nečeg veoma ozbiljnog, piše Foks.

Zadah može da znači da imate respiratornu infekciju, ili u sinusima ili u grlu. Znaćete da je to u pitanju ako imate problema sa disanjem, nakupljanjem sluzi ili temperaturom.

Dijabetes može biti drugi uzrok. Doktori povezuju neprijatan zadah sa ketoacidozom, prilikom čega telo luči ketone, koji su neprijatnog mirisa. Ovo je uzrokovano manjkom insulina i može da bude smrtonosno.

Ako imate višak kilograma, može se desiti da je to uzrok zadaha. Ishrana koja podrazumeva unos velikih količina mlečnih proizvoda i proteina može dovesti do preteranog lučenja aminokiselina koje pospešuju razvoj bakterija.

I suva usta mogu da izazovu neprijatan zadah. Jedan od uzroka za suva usta jeste prekomerno opijanje. Alkohol dovodi do dehidratacije i čini vas podložnim bakterijama. Apneja za vreme spavanja ili hrkanje drugi je uzročnik jer ometa stvaranje pljuvačke.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERD) može dovesti do toga da hrana počne da truli u stomaku, a sa time dolazi i do lošeg zadaha.

Zadah, muškarac Shutterstock

Stomačne čireve izaziva ista bakterija koja izaziva i hronični zadah iz usta.

Zadah sa ribljim mirisom može da potiče od bolesti bubrega. Ako bubrezi ne uklanjaju toksine iz vašeg tela kako treba, to se može ispoljiti kroz smrad iz usta.

Rak pluća takođe može biti uzrok. Doktori se zapravo i oslanjaju na zadah prilikom postavljanja dijagnoze za ovu vrstu kancera. Na osnovu zadaha uspostavlja se dijagnoza i za bolesti srca.

Šta treba da radite?

Osim što zube treba češće da perete, trebalo bi da promenite i način ishrane kako biste se što brže izborili sa problemom neprijatnog zadaha. Perite i jezik prilikom pranja zubi, koristite tečnost za ispiranje i pazite da vam desni budu zdrave.

Ne jedite slatkiše sa ciljem da prikrijete neprijatan zadah, nego uzmite žvaku.

Oslobodite se nezdravih navika. Ostavite pušenje.

Ukoliko ne proizvodite dovoljno pljuvačke, pobrinite se da vam usta nikad ne budu suva kako biste podstakli salivaciju.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA