≫ 

Muškarci, obratite pažnju: Ovaj simptom se lako propusti, a ukazuje na rak prostate

Karcinom prostate je jedna od zloćudnih bolesti koja sporo napreduje, a simptomi se jave obično kada oboljenje uznapreduje. Ipak, postoji jedan simpotom koji može da bude znak upozorenja.

  • 0

Rak prostate potiče od žlezdanog tkiva prostate žlezde orašaštog oblika koja proizvodi semenu tečnost i ima ulogu u izlučivanju sperme. 

Tumor se obično razvija sporo, tako da neki muškarci godinama ne primee nikakve znake oboljenja.

Osim glavnih simptom, teškoće u mokrenju ili krv u urinu, koji se javljaju kada bolest uznapreduje, jedan od znakova je promena u rutini spavanja.

Kako je Svetska zdravstvena organizacija objasnila, simptomi prostate obično se pojavljuju kada je prostata dovoljno uvećana da ima uticaj na mokraćnu cev koja sprovodi urin iz mokraćnog mehura do penisa. Kada se to desi, moguće javljaju se brojni simptomi, kao što su tegobe ali i nokturija.

Prostata, Anatomija, Muški reproduktivni sistem, penis, testisi Ilustracija: Profimedia

Kod osoba koje pate od nokturije, javlja se nekontrolisana potreba za mokrenjem koja ih budi iz sna.

Povećana potreba za uriniranjem je znak uzbune, tako da ako osećate da morate da ustajete tokom noći da biste išli u toalet, više nego uobičajeno, to može biti znak smrtonosnog oboljenja.

Drugi simptom koji takođe ometa rutinu spavanja je umor. Ali ne običan umor, već ekstreman osećaj iscrpljenosti koji ne prolazi, čak i kada priuštiti sebi odmor.

Umor je česta pojava kod muškaraca obolelih od raka prostate. Uprkos hroničnm umoru, iscpljenost može da utiče na manjak sna jer telo nije u potpunosti odmorno, što ometa ciklus spavanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA